4 manieren om overmatig zweten tegen te gaan
Leestijd: 4 minutenZweten doen we niet voor niets; het is een methode van ons lichaam om af te koelen en het is dus een normaal en zelfs gezond fenomeen. Echter zijn er ook mensen die overmatig zweten, dit geldt zelfs voor ongeveer 3% van de volwassenen in ons land. Overmatig zweten is zeer vervelend, zeker in de zomer en wordt niet als normaal beschouwd, maar als een medische aandoening met de naam hyperhidrosis (hyper = overmatig, hydro = vochtig).
Tekst gaat verder onder de video.
Wat is zweten eigenlijk?
Zoals al gezegd, is zweten een natuurlijk proces, bedoeld om het lichaam af te koelen. Dit doen we simpelweg door vloeistof af te scheiden via zweetklieren die overal in de huid aanwezig zijn. Zweet bestaat voor een groot deel uit water, maar daarnaast bevat het ook zout, suiker en diverse chemicaliën. We gaan zweten als onze lichaamstemperatuur stijgt als we ons bijvoorbeeld inspannen. Zweten we te veel dan kan dat, naast lastig, ook nog eens een gevoel van schaamte geven als de druppels van hoofd of handen lopen of een overhemd grote natte zoutkringen laat zien.
Kan het ook een beetje minder?
Gelukkig zijn er mogelijkheden om overtollig zweten wat te verminderen. We vertellen je er vier.
Anti-transpirant
Als eerste het gebruik van een goede anti-transpirant (antiperspirant). Een anti-transpirant blokkeert de zweetklieren en moet dan ook niet verward worden met een deodorant, die alleen geur maskeert. Meestal bevatten ze metalen, als zink en aluminium. Een anti-transpirant kun je niet alleen onder de oksels gebruiken, maar ook op het hoofd, de handen en voeten. De bedoeling is dat het aangebracht wordt op een droge, geschoren huid, voordat het zweten begint. Helaas kan niet iedereen tegen het aluminiumchloride in een anti-transpirant; sommige mensen reageren met uitslag, bultjes en/of jeuk. Bij zeer overmatig zweten, zijn er medicinale anti-transpirants op recept verkrijgbaar.
Eten
Het eten van pittig voedsel, zoals pepers, kan de hartslag verhogen, waardoor ook de lichaamstemperatuur stijgt en het zweten begint. Ook vet eten draagt bij aan het zweten alhoewel dat wat anders werkt: het lichaam moet simpelweg harder werken om vet te verteren waardoor de temperatuur omhoog gaat. En eet je veel zout dan probeert je lichaam dit weer kwijt te raken door het uit te scheiden. Het is verstandig deze producten dus zo min mogelijk te eten. Eet liever fruit en groenten, zoals watermeloen, die houden de lichaamstemperatuur lager.
Drink voldoende water
Het klinkt misschien vreemd, maar juist water drinken, zorgt ervoor dat we minder zweten; het zorgt namelijk voor verkoeling. Maar hoeveel water per dag is nu voldoende? Dat is simpel: neem je gewicht en vermenigvuldig dit met 30. Dit is de hoeveelheid die bij jou past. Weeg je 75 kilo dan drink je 75 x 30 = 2,2 liter water. Drink weinig tot geen alcohol of cafeïne, want daar ga je juist van zweten omdat het de hartslag laat stijgen.
Pas kleding aan
De kleding die je draagt, is ook van invloed op de hoeveelheid zweet. Draag daarom altijd ademende kleding van katoen of linnen. Strakke en synthetische materialen zorgen ervoor dat je meer gaat zweten. Ademende kleding is zeker aan te raden als het zweten veroorzaakt wordt door een hormonale disbalans, zoals de overgang.
Waarom ruikt zweet?
Veel mensen die overtollig zweten, zijn ook bang dat ze naar zweet ruiken. Nu is het meeste zweet van nature eigenlijk reukloos. Het gaat pas ‘stinken’ op het moment dat er bacteriën in het spel zijn. Bacteriën produceren namelijk, op het moment dat ze zich delen en dat doen ze snel in een warme en vochtige omgeving, vieze geuren die wij goed kunnen ruiken. Een deodorant maskeert deze geuren maar het is beter om jezelf wat vaker op een dag even te wassen en te zorgen dat die bacteriën niet actief kunnen worden.