uploadReceiptLabel
Product
26 februari 2018

Bereid je voor op het laatste winterweer van het jaar

Leestijd: 4 minuten

Bereid je voor op het laatste winterweer van het jaar

Je merkt vast wel dat er in de winter meer gehoest en geproest wordt om je heen dan in de zomer, hooikoortsklanten daargelaten uiteraard. Sinds een aantal weken zijn we zelfs in de greep van een fikse griepepidemie, maar hoe komt dat nu eigenlijk?


De meesten van ons houden zich netjes aan de goede raad die moeder vroeger al gaf; “ga nooit zonder jas of met natte haren naar buiten” maar toch worden we niet overgeslagen, liggen hele gezinnen plat en wordt zelfs het economische leven behoorlijk verstoord. En dan moet de maand maart nog komen en ‘maart roert zijn staart’ dus het zou zomaar nog een periode heel koud kunnen worden. Kunnen we ons voorbereiden op wat misschien nog gaat komen? Gelukkig is het antwoord op die vraag ja dat kan.

Virus

Het is belangrijk dat je eerst weet hoe nu uiteindelijk die verkoudheden en griep in het lichaam terecht komen. Wist je dat ze veroorzaakt worden door virussen en dat je tegen een virus eigenlijk weinig kunt beginnen, anders dan te proberen maatregelen te nemen om er zo min mogelijk mee in aanraking te komen?

Virussen zitten overal. Zo dwarrelen ze rond in de lucht nadat ze in kleine druppeltjes zijn uitgehoest door iemand die er al mee besmet was. Je hoeft ze dus maar in te ademen en je maakt al kans op een besmetting. Daarnaast zitten ze op allerlei voorwerpen waar iemand die besmet is met zijn of haar handen aangezeten heeft. Hoe dat zo? Uit goed fatsoen doet vrijwel iedereen zijn hand voor zijn mond als hij niest of hoest. Dit wordt ons als kind al aangeleerd en levert dat in ieder geval geen fikse verstrooiing van al die virus gevulde druppels op, ze zitten wel aan je handen en die worden niet na elke niesbeurt goed gewassen met desinfecterende zeep. Nee, er worden handen geschud, deurklinken en trapleuningen vastgepakt en het virus zit overal. Breng jij, nadat je die deurklink of hand ook hebt vastgepakt, jouw hand naar je mond dan ben je misschien zomaar de pineut.

Maar waarom merk je hier nu meer van in de winter dan in de zomer? Dat komt omdat virussen van kou houden en zich veel gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen in een koude dan een warme omgeving. Het zijn koude liefhebbers zogezegd.

Wapenen

Misschien heb je al een flinke verkoudheid of zelfs een griep achter de rug, je zit er waarschijnlijk niet op (nog) eentje te wachten. Hoe kun je dat nu voorkomen of in ieder geval proberen?


Om te beginnen kun je je lichaam zoveel mogelijk wapenen door zo gezond mogelijk te eten en te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Hiermee houd je je weerstand in optimale conditie. Ben je nu geen type dat iedere ochtend een sinaasappeltje perst en lukt het ook niet altijd om bij de supermarkt een flesje versgeperst sap te scoren, denk dan eens aan een voedingssupplement. Dan sla je ook meteen twee vliegen in een klap, want in een supplement zitten ook andere vitamines en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken.

Beweeg daarnaast voldoende, stap een keertje extra op de fiets bijvoorbeeld of maak een lekkere wandeling want dit zorgt voor een optimale conditie en maakt je minder vatbaar voor een dwarrelend virus. En last but not least; was zo vaak als mogelijk is je handen, zeker als je in een openbare ruimte iets hebt vastgepakt, zoals een trapleuning of als je veel mensen de handen hebt geschud. Het lijkt een beetje overdreven, maar je zult zien dat je er veel ellende mee kunt voorkomen.


Mocht je nu toch de eerste verschijnselen van een verkoudheid of griepje voelen opkomen, neem dan direct keelpastilles met een desinfecterende werking en gaat het onverwachts toch nog mis, zorg dan dat je al van tevoren je huisapotheek gevuld hebt met een hoestdrank, met paracetamol met codeïne tegen het hoesten en met verzachtende keeltabletten.

winterweer, griep, verkoudheid, hoestdrank, keelpastille
Deel dit artikel via: