uploadReceiptLabel
Product
13 november 2024

Aarsmaden een onschuldige worminfectie of soms ook niet?

Leestijd: 5 minuten

Soms gebeurt het dat je in ontlasting, ondergoed en/of in beddengoed, kleine dunne bleekgele / witte bewegende draadjes ziet. Deze draadjes van iets minder dan een centimeter groot, zijn wormpjes, parasieten die ook wel aarsmaden worden genoemd. Parasieten zijn kleine organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een gastheer, in dit geval de mens. Je ziet aarsmaden vrij vaak, vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen komen ze voor. Hoe loop je een besmetting van deze wormpjes op en hoe raak je ze weer kwijt?

Je raakt besmet met aarsmaden door het inslikken van de eitjes van de rondworm Enterobius Vermicularis. Deze eitjes komen vervolgens tot ontwikkeling in de darmen. Eenmaal een worm geworden, gaat de voortplanting ervan beginnen. De vrouwelijke wormpjes kruipen ’s nachts naar buiten en leggen vervolgens eitjes rond de anus. Deze eitjes, die niet zichtbaar zijn met het blote oog, zijn erg kleverig en veroorzaken jeuk aan de anus en de bilspleet. Vaak zorgt de jeuk ervoor dat iemand gaat krabben, waarna de eitjes blijven plakken aan vingers en soms ook onder de nagels terechtkomen.


Aan alles wat daarna aangeraakt wordt; speelgoed, bestek eten, deurklinken, maar ook andere mensen, blijven vervolgens weer eitjes plakken. De eitjes kunnen langere tijd ‘overleven’ buiten het lichaam en een besmetting ermee vindt dan ook gemakkelijk plaats. In principe zijn aarsmaden onschadelijk en kunnen ze geen kwaad, maar ze kunnen wel heel vervelend zijn. Met name de jeuk, die vooral ’s nachts optreedt, is heel hinderlijk. En naast jeuk kunnen er ook klachten van buikpijn en soms misselijkheid optreden.

Wat kun je doen aan aarsmaden?

Aarsmaden zijn te behandelen met een wormendodend middel genaamd mebendazol. Dit zijn tabletten die zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Mebendazoltabletten zorgen ervoor dat alle wormen, die in de darmen aanwezig zijn, worden gedood. Dit doen ze door voedselinname door de worm te blokkeren, waardoor ze sterven. Eitjes die al gelegd zijn en die zich nog niet tot worm hebben ontwikkeld, overleven een tablettenkuur met mebendazol. Deze eitjes komen na zo’n twee weken uit en het is dan ook belangrijk om de kuur nog één à twee keer te herhalen, met steeds tussenpozen van twee weken. Ook is het belangrijk dat iedereen in het gezin een kuur met mebendazol krijgt. Dit omdat een besmetting met de eitjes heel gemakkelijk wordt overgebracht en herbesmetting steeds op de loer ligt.


Tips & adviezen

Door de volgende tips en adviezen in acht te nemen, kun je voorkomen dat een infectie met aarsmaden terugkomt en/of dat andere gezinsleden een infectie oplopen.

  • Zorg voor een goede hygiëne: was dan ook altijd goed de handen na toiletbezoek, maar ook voor- en na het slapen, voor het eten en bij kinderen na het spelen met speelgoed of in de zandbak.
  • Zorg dat nagels altijd kortgeknipt zijn en borstel ze regelmatig goed schoon.
  • Trek iedere dag schoon ondergoed aan.
  • Was ondergoed, beddengoed en nachtkleding op minimaal 60º C.
  • Doe kinderen een nauwsluitende onderbroek aan, zodat ze zich niet (onbewust) kunnen krabben.
  • Maak deurklinken, de keuken en het toilet dagelijks schoon.
  • Stofzuig iedere dag.
  • Gebruik iedere dag schone handdoeken en beddengoed.
  • Probeer krabben te allen tijde te voorkomen.

Als er nog steeds wormen zichtbaar zijn, nadat er minimaal twee keer een kuur met mebentazol is afgemaakt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit geldt ook als een infectie steeds weer terugkomt, ondanks alle genomen (hygiënische) maatregelen. De huisarts kan dan een ander medicijn, met de werkzame stof albendazol voorschrijven. Dit medicijn moet vaak meerdere dagen (soms tot 28 dagen) worden ingenomen. Er kunnen wel bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, koorts in het begin van de kuur, en maagdarmklachten. Het is belangrijk deze met de arts of apotheker te bespreken.

Tot slot

Heb je vragen over aarsmaden of andere worminfecties, stel deze dan aan de huisarts. Voor vragen over medicijnen die helpen bij een worminfectie, kun je altijd terecht bij de apotheker.

Aarsmaden, wormen, worminfectie, darmen
Deel dit artikel via: