uploadReceiptLabel
Product
14 december 2020

Afvallen helpt tegen het coronavirus

Leestijd: 4 minuten

De wereld is ondertussen alweer bijna een jaar in de greep van de coronapandemie. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 80 miljoen mensen besmet geraakt (eind december 2020) en zijn er 1,7 miljoen mensen aan COVID-19 overleden. Lang niet iedereen wordt even hard getroffen door het virus. Kinderen en jong volwassenen krijgen over het algemeen slechts te maken met lichte griepverschijnselen, als ze al ziek worden en het zijn vooral de ouderen en mensen met al onderliggend lijden, zoals hart- en vaatziekten en longproblemen, die ernstig ziek worden. Deze categorie belandt vaker op de Intensive Care en komt in een aantal gevallen zelfs te overlijden.

Opvallend is dat de groep patiënten met ernstige COVID-19 klachten niet alleen ouder is, maar vaak ook te kampen heeft met overgewicht. Gebleken is dat de meeste mensen met overgewicht – ook obesitas genoemd – vaak een slechtere weerstand hebben en meestal last hebben van ziekten als diabetes en/of hart- en longziekten die hun immuunsysteem ernstig ondermijnen. Een COVID-19 besmetting blijkt dan harder toe te slaan, waarna de schade die aan het lichaam tijdens de besmetting wordt toegebracht ook veel groter is.


Het immuunsysteem

Ons immuunsysteem is bedoeld om virussen en bacteriën aan te vallen en ze onschadelijk te maken. Door obesitas blijkt het immuunsysteem vaak ontregeld, waardoor het niet goed in staat is te reageren op bedreigingen van buitenaf. Het immuunsysteem wordt ontregeld door de grote hoeveelheid vetcellen. Deze vetcellen staan eigenlijk voortdurend onder stress, omdat ze steeds maar moeten blijven produceren. Het immuunsysteem speelt hierin voor ‘doktertje’ en probeert naar beste kunnen de vetcellen te ‘kalmeren’. Aangezien er heel veel gestreste vetcellen zijn, is dit min of meer een dagtaak geworden en heeft het immuunsysteem geen tijd meer te doen waarvoor het bedoeld is; virussen aanvallen.


Inzicht in het persoonlijke DNA

Gezonder leven en afvallen kunnen dus helpen het immuunsysteem weer zijn eigenlijke werk te laten doen: te zorgen dat we niet ziek worden van indringers in ons lichaam. Nu is een gezonde levensstijl met minder (vet) eten, meer bewegen en voldoende slaap altijd goed, maar ieder persoon beschikt over een andere stofwisseling waardoor geen vaste richtlijnen te geven zijn hoe dit precies per individu is. Wat voor de één een goede hoeveelheid aan calorieën blijkt, is voor een ander misschien een grote ‘vetbom’. Het is dan ook verstandig om inzicht te hebben in hoe het eigen lichaam precies reageert op voeding en dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld te verkrijgen. Omdat de eigen stofwisseling en alle reacties op voeding liggen opgeslagen in het persoonlijke DNA kan dit met behulp van een gecertificeerde test in kaart worden gebracht. In een laboratorium kan onderzocht worden hoe een individueel lichaam precies omgaat met vetten, alcohol, sport, slaap, etc. Lees hierover ook de blog die we eerder publiceerden: Er bestaat geen dieet dat werkt bij iedereen, welk dieet past precies bij jou?

Naast het inzicht in de eigen stofwisseling is inzicht in of iemand intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen ook belangrijk. Dit omdat vormen van intolerantie voor bepaald voedsel kunnen leiden tot overgewicht en tot ontstekingen in het lichaam, die vervolgens weer het immuunsysteem ondermijnen. Ook voedselintolerantie kan aangetoond worden met een zelftest die thuis ook direct wordt geanalyseerd. De test onderzoekt 46 verschillende soorten voedsel op antistoffen en binnen enkele minuten is duidelijk of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn.

Gezonder leven en een gezond gewicht kunnen dus bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. Waarschijnlijk niet direct om een besmetting te voorkomen, maar wel om geen ernstige klachten te ontwikkelen, met alle gevolgen van dien.

Coronavirus, Coronasneltest, Covid-19, Dieet, Immuunsysteem, Afvallen
Deel dit artikel via: