Alcohol en hoe voorkom ik een kater?
Leestijd: 4 minutenAlcohol en hoe voorkom ik een kater?
In het zuiden des lands en in België staat het carnaval weer voor de deur. Van oorsprong een feest om nog even uit de band te springen voordat er, voorafgaand aan Pasen, veertig dagen gevast gaat worden. Tegenwoordig is het een feest waar met name de alcohol rijkelijk vloeit en voor een flink aantal, verlaat het het lichaam weer op de manier waarop het er ook binnen kwam; via de mond en is de dag erna er eentje van hoofdpijn en van algehele malaise. Hoe komt het nu eigenlijk dat alcohol dit effect heeft op het lichaam en kunnen we dit misschien voorkomen?
Alcohol ontstaat eigenlijk heel eenvoudig, door gisting van gerst of van druiven, een proces dat al in de oudheid werd ontdekt. Vroeger dronk men alcohol simpel omdat het een stuk hygiënischer was dan het drinken van water, tegenwoordig omdat het je wat losser in de omgang maakt, met andere woorden je je erdoor gewoon een stuk lekkerder voelt.
Lever
Alcohol komt eerst via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Met het bloed wordt het verspreid door het hele lichaam. Zodra het de hersenen heeft bereikt, voel je dat je wat gedronken hebt want dan word je licht in het hoofd. Alcohol is echter voor het lichaam een giftige stof en onze lever zorgt ervoor dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afgebroken worden. En daar is hij wel even mee bezig. Het afbreken van een glas alcohol duurt namelijk zeker één tot anderhalf uur, of het nou bier of wijn of sterke drank is. Als iemand bijvoorbeeld vier glazen gedronken heeft, is de lever dus vier tot zes uur bezig om de alcohol weer af te breken. Dit tempo van het afbreken kan niet versneld worden, alle kroegpraatjes ten spijt: koffiedrinken, een broodje eten, flink bewegen, een frisse neus halen of een koude douche nemen, jammer, maar het helpt allemaal echt niet.
Water
Wat je in ieder geval altijd moet doen, is zorgen dat je voldoende water drinkt. Alcohol droogt uit. Dat klinkt misschien vreemd, je drinkt immers vocht, maar de scheikundige samenstelling van alcohol zorgt voor aantrekking van vocht uit je cellen, waardoor je uitdroogt. Je nieren worden aangezet tot harder werken en je zult merken dat je vaker naar het toilet moet. Hierdoor ontstaan ook het hoofdpijngevoel, duizeligheid en wat mensen vaak ‘nadorst’ noemen. Neem naast ieder glas alcohol, standaard een glas water en je zult merken dat dit wel wat effect zal hebben.
Wil je per se een kater vermijden, dan is het ook verstandig om geen donkergekleurde alcohol te drinken of alcohol waaraan bubbels zijn toegevoegd, zoals rode wijn, port, donker bier of champagne. Hoe donkerder de alcohol hoe meer gifstoffen extra en hoe meer moeite de lever heeft met het afbreken ervan. Bubbels zorgen daarnaast voor een snellere opname van alcohol in het bloed. Hierdoor word je sneller dronken.
Kater
Uiteraard is niet of weinig alcohol nuttigen de beste remedie om een kater te voorkomen. Ook het op tijd denken aan de ‘day after’ werkt misschien iets ontnuchterend. Maar ben je toch, onverhoopt over de grens gegaan, dan kun je een paar dingen doen. Blijf zo lang mogelijk in bed liggen en neem daarna een stevig ontbijt. Vruchtensappen en fruit kunnen de zuurgraad en de bloedsuikerspiegel in je bloed weer een beetje op peil brengen. Het bekende kopje koffie kun je beter laten staan als je een kater hebt. Koffie onttrekt namelijk ook vocht aan je lichaam, waardoor het alleen maar erger wordt. Zorg wel dat je ook nu voldoende vocht binnenkrijgt! Een aantal paracetamoltabletten wil ook nog wel eens helpen, neem ze het liefst al in voordat je gaat slapen, dan kun je er de volgende dag nog een paar van nemen.