De griep doodt meer mensen dan het coronavirus
Leestijd: 3 minutenSoms vergeten we te letten op dingen die in onze buurt bedreigend zijn, omdat we ons focussen op bedreigingen op afstand. Het coronavirus, dat sinds begin februari officieel Covid-19 (Co=corona, vi=virus, d=disease, 19=2019) heet, heeft ons op dit moment behoorlijk in de greep. Toegegeven het virus verspreid zich razendsnel, maar dat doen virussen wel vaker. Eigenlijk is veel verstandiger ons op dit moment meer te richten op een virus dat veel dichter bij huis waart: het influenzavirus. Aan dit virus overlijden namelijk jaarlijks wereldwijd zo’n 650.000 mensen waarvan een kleine 3000 in Nederland.
Tekst gaat verder onder de video
Een epidemie
Het influenza type-A virus heeft nu - februari 2020 - opnieuw de status van een epidemie in Nederland. Dit houdt in dat er meer dan 58 op 100.000 personen ziek zijn. De symptomen van de griep (overigens niet te verwarren met een infectie van de bovenste luchtwegen die we ook nogal eens griep willen noemen) zijn het ziek worden binnen enkele uren, hoge koorts met koude rillingen, hoofdpijn en stevige spierpijn. Soms gepaard gaand met hoesten en neusverkoudheid.
Het influenzavirus verspreidt zich via de keel. Door hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht en door inademing ervan vindt de besmetting plaats. Ook wordt het virus verspreid via handcontact en contact met voorwerpen die zijn aangeraakt door iemand met het virus. Om het virus te voorkomen, kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen, waaronder die van veelvuldig, uitgebreid handen wassen. En je kunt een griepprik halen, die 4 tot 6 maanden bescherming biedt. Mensen met griepverschijnselen wordt gevraagd niet in de hand te niezen, maar in een papieren zakdoek, deze direct daarna weg te gooien en steeds goed de handen te wassen.
Een griep moet je ‘uitzieken’ en dit duurt wel even: gemiddeld 1 tot 3 weken. Met het gebruik van paracetamol, neusdruppels en/of hoestdrank heb je waarschijnlijk wel wat minder klachten, maar ze gaan er niet van over. Er zijn via de huisarts wel enkele antivirale middelen te verkrijgen, zoals oseltamivir en zanamivir, maar deze middelen helpen alleen als ze binnen 48 uur na het begin van de eerste ziekteverschijnselen worden ingenomen.
XZ-47
Nog even terug naar het coronavirus, want hoe komt het nu dat we hier in de hele wereld een collectieve angst voor hebben? Dit komt omdat het een nieuw virus is, waarover nog niet zo heel veel bekend is. We weten nog niet goed hoe snel en op welke manier het zich verspreidt en hoe dodelijk het precies is. Ook wordt er veel nieuws aan besteed, je ziet en hoort er overal over. We zijn inmiddels zo bekend met andere, veel dodelijkere ziekten als alzheimer en diabetes dat we deze min of meer gewoon vinden en ons hier eigenlijk helemaal niet meer zo druk over maken. Iets wat we over het influenzavirus zeker wel zouden moeten doen. Misschien zou het verstandig zijn het jaarlijks veranderende griepvirus een enge naam te geven, zoals XZ-47. Zouden we dan beter op onze hoede zijn?