Een hallux valgus; scheefstand van de grote teen
Leestijd: 5 minutenHallux valgus, (hallux betekent grote teen en valgus betekent scheefstand) ook wel bekend als een ‘bunion’, is een veelvoorkomende voetaandoening die wordt gekenmerkt door de scheefstand van de grote teen in een V-vorm de richting van de andere tenen en met een knobbel naar buiten toe. Soms komt de grote teen over de tweede teen te liggen. Het is een progressieve aandoening die na verloop van tijd kan leiden tot pijn, tot een gewrichtsontsteking en tot verminderde beweeglijkheid van de voet, wat de kwaliteit van leven van iemand met een hallux valgus flink kan beïnvloeden. In deze blog vind je meer informatie over de oorzaken, de symptomen, en de behandeling en preventie van een hallux valgus.
Een hallux valgus is vaak een gevolg van een combinatie van genetische aanleg en externe factoren. Erfelijkheid speelt een rol bij de ontwikkeling van deze aandoening, als andere familieleden de aandoening hebben, is de kans groter dat iemand het ook ontwikkelt. Maar het kan ook worden beïnvloed door het dragen van verkeerd schoeisel, zoals te smalle of te puntige schoenen. Bovendien kunnen bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten, een lage voetboog of een te lange tweede teen, ook bijdragen aan de ontwikkeling van hallux valgus. Het is bekend dat een hallux valgus vaker bij vrouwen voorkomt. Waarschijnlijk is dit het gevolg van het dragen van hogere hakken die voor meer druk op de voorvoet zorgen.
De symptomen van een hallux valgus
De belangrijkste symptomen van een hallux valgus zijn een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen en een knobbel aan de basis van de grote teen. Deze knobbel wordt een bunion genoemd en kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Heb je een hallux valgus dan kun je ook last hebben van stijfheid en van eeltvorming. Het ontstaan van likdoorns (een naar binnen groeiende eeltplek, ook eksteroog genoemd) en moeite hebben met het dragen van schoenen, komt ook voor. In gevorderde gevallen kan de scheefstand van de grote teen leiden tot andere problemen aan de voet, zoals hamertenen of klauwtenen.
De mogelijke behandelingen
De behandeling van een hallux valgus hangt af van de ernst van de symptomen. Geeft de hallux valgus weinig tot geen klachten dan helpt meestal het aanpassen van schoenen, zoals het dragen van schoenen met brede neuzen en lage hakken. Ook het gebruik van orthopedische steunzolen om de voetboog te ondersteunen, een teenorthese, die de scheefstand corrigeert en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, zijn in een aantal gevallen effectief. Soms helpen pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om de pijn te verlichten. In een enkel geval kan ook fysiotherapie helpen. Specifieke oefeningen kunnen spieren en pezen rond de grote teen versterken, waardoor het bewegen gemakkelijker wordt.
Als een hallux valgus ernstige (pijn)klachten geeft en als het dragen van schoenen moeilijk is, kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden. Er zijn verschillende operatietechnieken beschikbaar, deze worden meestal door een orthopeed uitgevoerd en zijn afhankelijk van de specifieke kenmerken van de aandoening. Een veelgebruikte techniek is die van de bunionectomie, waarbij de scheefstand van de grote teen wordt gecorrigeerd door het verwijderen van overtollig bot en zacht weefsel. De teen wordt vervolgens, vaak met behulp van een ‘pin’ in de voet, rechtgezet waardoor de beweeglijkheid van de voet weer normaal wordt. Deze operatie wordt door veel mensen als pijnlijk ervaren, maar meestal is het resultaat ervan wel bevredigend.
Preventie
Je kunt proberen een hallux valgus te voorkomen door goede schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden voor de tenen en die een lage hak hebben. Het regelmatig oefeningen doen die de voetspieren versterken om zo de mobiliteit van de tenen te behouden, helpt in een aantal gevallen ook. Als er sprake is van een erfelijke aanleg, kan het nuttig zijn om regelmatig een podotherapeut te raadplegen voor advies en preventieve maatregelen.
Heb je vragen over een hallux valgus, bespreek deze dan met je huisarts. Wil je meer informatie over medicijnen die de pijn van een hallux valgus kunnen verlichten? Neem dan contact op met de apotheker.