Een zweetklierontsteking
Leestijd: 6 minutenEen zweetklierontsteking, ook wel bekend als hidradenitis, is een pijnlijke en vaak chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de zweetklieren. Zweetklieren liggen verspreid over het gehele lichaam maar de ontsteking komt meestal voor in die gebieden van het lichaam waar zich veel zweetklieren bij elkaar bevinden, zoals de oksels, de liezen, de bilnaad en bij vrouwen ook onder de borsten. Een zweetklierontsteking kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van de getroffene. In deze blog bespreken we de oorzaken, de symptomen en de behandelingsmogelijkheden van een zweetklierontsteking.
Er bestaan twee soorten zweetklieren; de eccriene en de apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het produceren van een waterige substantie; zweet, nodig om de huid af te koelen en te bevochtigen om zo de lichaamstemperatuur niet te hoog te laten oplopen. Dit zweet heeft geen geur. De apocriene zweetklieren zijn zweetklieren die afvalstoffen produceren. Deze afvalstoffen zijn aantrekkelijk voor bacteriën die vervolgens verantwoordelijk zijn voor zweetgeur. Het zijn deze apocriene zweetklieren die ontstoken kunnen raken.
Hoewel de precieze oorzaak van het ontstaan van een zweetklierontsteking tot op heden nog steeds niet helemaal bekend is, zijn er wel verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan. Dit zijn onder andere hormonale veranderingen, een genetische aanleg, overmatig zweten, obesitas (zwaarlijvigheid), roken en een verstoord immuunsysteem. Zij worden allemaal geassocieerd met het ontstaan van een zweetklierontsteking. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen en stress bijdragen aan het verergeren van de symptomen van een zweetklierontsteking.
Symptomen van een zweetklierontsteking
De symptomen van zweetklierontsteking variëren in ernst en kunnen periodiek optreden. In het beginstadium verschijnen vaak kleine, rode bultjes of puistjes die kunnen jeuken en/of pijnlijk zijn. Na verloop van tijd kunnen deze bultjes groter worden, zich vullen met pus en uiteindelijk zelfs openbarsten, wat kan leiden tot zweren en abcessen. Het getroffen gebied kan in zijn geheel gezwollen, rood en pijnlijk zijn en het kan soms zelfs moeilijk zijn om de armen, benen of andere aangetaste gebieden normaal te bewegen. In sommige gevallen kan de aandoening leiden tot littekenvorming.
Het behandelen van een zweetklierontsteking
Hoewel een zweetklierontsteking een chronische aandoening is die regelmatig terug kan komen, zijn er gelukkig wel verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar om de symptomen te verlichten en de frequentie van een terugkering ervan te verminderen.
Zo kan er antibiotica voorgeschreven worden om de infectie te bestrijden. Ook kunnen ontstekingsremmende medicijnen helpen om onder meer de zwelling en de pijn te verminderen. In ernstigere gevallen kunnen immunosuppressiva worden voorgeschreven; medicijnen die bedoeld zijn om het immuunsysteem te onderdrukken. Soms kan een chirurgische ingreep nodig zijn om abcessen te ontlasten en/of te draineren of om littekenweefsel te verwijderen. Is een ontsteking in een vergevorderd stadium dan kan een operatie worden overwogen om de aangetaste zweetklieren definitief te verwijderen.
Wat kun je zelf doen?
Heb je last van een (regelmatig terugkerende) zweetklierontsteking, vermijd dan in de eerste plaats het dragen van strakke kleding die kan schuren. Handhaaf daarnaast een gezond gewicht. Hierdoor wrijven lichaamsdelen niet over elkaar. Stop met roken en probeer zoveel mogelijk stress te vermijden. Al deze maatregelen kunnen bijdragen aan het onder controle te houden van de symptomen. Vaak draagt ook de keuze van een deodorant bij aan het wel of niet ontstaan van een zweetklierontsteking. Het lichaam kan allergisch reageren op bepaalde stoffen in het product of de deodorant veroorzaakt een verstopping van de zweetklieren, waardoor vuil en bacteriën zich opstapelen en kunnen gaan ontsteken.
En verder?
Heb je eenmaal een zweetklierontsteking dan is het belangrijk om het getroffen gebied zo goed mogelijk schoon te houden. Breng eventueel een kompres aan om verder infecteren te voorkomen en de genezing te bevorderen. Heb je vaker last van een zweetklierontsteking dan is het verstandig om een dermatoloog of een specialist in huidziekten te raadplegen. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling.
Al met al is een zweetklierontsteking een vervelende aandoening die de levenskwaliteit aanzienlijk kan beïnvloeden. Hoewel er geen definitieve genezing bekend is, kunnen medicatie, chirurgie en levensstijlveranderingen, helpen om de symptomen te beheersen en het opnieuw ontstaan ervan te verminderen.
Tot slot
Heb je vragen over een zweetklierontsteking, raadplaag dan je arts. Voor vragen over medicatie die gebruikt kan worden om de zwelling en de pijn bij een zweetklierontsteking te verminderen, neem je contact op met je apotheker.
Afbeelding 1: Apocriene zweetklier met bacteriën