uploadReceiptLabel
Product
20 januari 2025

Hoe herken je ADHD bij kinderen? Wat ouders moeten weten!

Leestijd: 4 minuten

ADHD, dat staat voor het Engelse Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een syndroom waarbij iemand last heeft van aandachts- en concentratiestoornissen, van hyperactiviteit en van rusteloos gedrag en/of impulsiviteit. Als een kind ADHD heeft dan komen de symptomen, die van kind tot kind kunnen variëren, al op jonge leeftijd tot uiting.

Waar worstelen ouders mee?

Je merkt dat je kind anders reageert dan andere kinderen. Het is vaak onrustig, heeft moeite om zich te concentreren of lijkt nooit stil te zitten. Misschien krijg je vanuit school opmerkingen dat je kind snel afgeleid is of niet luistert. Het kan frustrerend en overweldigend zijn om te zien dat je kind worstelt, terwijl je niet precies weet wat er aan de hand is. Je vraagt je misschien af: "Is dit gewoon druk gedrag, of is er meer aan de hand?"

Wat gebeurt er als je niets doet?

Als ADHD niet wordt herkend, kan dit grote gevolgen hebben voor je kind. Het risico bestaat dat het niet goed presteert op school, moeite heeft om vriendjes te maken of in een negatieve spiraal terechtkomt van afwijzing en frustratie. Sommige kinderen ontwikkelen zelfs gedragsproblemen of krijgen een lager zelfbeeld doordat ze voortdurend op hun gedrag worden afgerekend. Als ouder voel je je machteloos, terwijl je niets liever wilt dan je kind helpen.


Hoe herken je ADHD en wat kun je doen?

ADHD – oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder – is een veelvoorkomende aandoening waarbij kinderen problemen hebben met aandacht, impulsiviteit en/of hyperactiviteit. De symptomen variëren van kind tot kind en worden vaak al tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar zichtbaar. Het herkennen van ADHD kan lastig zijn, maar er zijn duidelijke kenmerken:

Aandachtstekort

  • Moeite om details op te merken, waardoor fouten ontstaan.
  • Snel afgeleid, niet goed luisteren of opdrachten niet afmaken.
  • Moeilijkheden met organiseren en dingen kwijtraken.

Hyperactiviteit en impulsiviteit

  • Niet stil kunnen zitten, constant in beweging.
  • Veel praten, anderen storen en niet op hun beurt wachten.
  • Doordraven en moeite hebben om zichzelf te beheersen.

Bij twijfel kun je samen met school, opvang of andere betrokkenen specifieke vragenlijsten invullen. Een kinderpsychiater kan helpen bij een nauwkeurige diagnose.

Wat veroorzaakt ADHD?

Hoewel de precieze oorzaken onbekend zijn, is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Onderzoek toont ook aan dat delen van de hersenen, zoals de frontaalkwab, anders functioneren bij kinderen met ADHD. Dit gebied is onder meer verantwoordelijk voor concentratie, plannen en het reguleren van emoties.

Wat kun je doen?

Het behandelen van ADHD gebeurt via twee sporen die elkaar versterken:

  1. Gedragstherapie en ouderbegeleiding
    Kinderen met ADHD gedijen bij duidelijkheid en structuur. Door consequent en positief te handelen, help je je kind overzicht te houden.
  2. Medicatie
    Medicatie zoals Ritalin® (methylfenidaat) kan helpen bij het verbeteren van de aandacht en het verminderen van hyperactiviteit. Dit werkt snel, maar kent ook bijwerkingen zoals minder eetlust en slaapproblemen. Bij twijfel over medicatie kun je altijd advies vragen bij een apotheker of arts.

Waarom actie ondernemen bij ADHD belangrijk is

Zonder de juiste diagnose en begeleiding kunnen de uitdagingen van ADHD doorwerken tot in de volwassenheid. Door op tijd in te grijpen, geef je je kind de kans om te groeien, zelfvertrouwen op te bouwen en zijn of haar talenten volledig te benutten.

Twijfel je of jouw kind ADHD heeft?

Herken je de symptomen en wil je weten wat je kunt doen? Neem dan contact op met je huisarts. Samen kun je bekijken of verder onderzoek nodig is en welke stappen je kunt nemen om je kind de juiste begeleiding te bieden.

Je bent niet alleen. Er zijn oplossingen en manieren om je kind te helpen een mooie toekomst op te bouwen.

ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, diagnose ADHD, kinderen
Deel dit artikel via: