uploadReceiptLabel
Product
07 januari 2025

Huidfibromen, ook wel steelwratjes genoemd

Leestijd: 4 minuten

Heel veel mensen hebben ze en naarmate iemand ouder wordt, neemt het aantal ervan meestal toe; steelwratjes oftewel huidfibromen. Goedaardige gezwelletjes van het bindweefsel op de huid. Soms worden ze ook skin tags genoemd. Hoe ze precies ontstaan, is niet duidelijk, maar inmiddels weten we wel dat hormonen en overgewicht, invloed hebben op de hoeveelheid steelwratjes op het lichaam.

De meeste huidfibromen lijken op een (klein) flapje dat met een steeltje met de huid verbonden is. Ze zijn over het algemeen huidkleurig, maar er kan ook een beetje pigment in aanwezig zijn, waardoor ze donker van kleur worden. Eigenlijk zijn steelwratten helemaal geen wrat. Een wrat ontstaat door een virus, meestal het humaan papillomavirus – HPV. Wil je meer informatie over wratten in het algemeen, lees dan onze blog ‘Wratten’.


Huidfibromen kunnen heel klein (1 à 2 millimeter) zijn, maar ze kunnen ook uitgroeien tot enkele centimeters. Vaak komen ze voor in groepjes alhoewel dit zeker niet altijd het geval is. Huidfibromen bestaan uit een overgroei van bindweefsel en collageen en ze kunnen in principe op alle plekken van het lichaam voorkomen. Ze hebben echter wel een voorkeur voor bepaalde plaatsen. Zo zie je ze vaker in de oksels, de hals, op de oogleden, in de liezen en, bij vrouwen, onder de borsten. Waarschijnlijk heeft wrijving door bijvoorbeeld beugels in een BH, kragen van overhemden en sieraden, hiermee te maken. Door wrijving kunnen de steelwratjes niet alleen ontstaan, maar ook gaan irriteren of zelfs gaan bloeden. Bij mannen is scheren van de hals soms een probleem, omdat het steelwratje dan, steeds opnieuw, kapot gaat.

Huidfibromen zijn over het algemeen altijd goedaardig en kunnen geen kwaad. Wel zijn ze vaak ontsierend, zeker als er veel steelwratjes dicht bij elkaar zichtbaar zijn en de meeste mensen willen er dan ook graag vanaf.

De behandeling

In een aantal gevallen is het mogelijk om één of meerdere fibromen, zelf te verwijderen. Dit kan op twee manieren:

  • Het steeltje van het fibroom doorknippen.
  • Bevriezen van het fibroom (cryotherapie).

Doorknippen

Het steeltje van een fibroom is meestal heel erg dun en kan gemakkelijk worden doorgeknipt met een steriel gemaakt schaartje. Zorg er wel voor dat de omgeving rondom het fibroom goed ontsmet is met alcohol en was van tevoren goed je handen. Til het fibroom op met een pincet en knip het steeltje zo dicht mogelijk bij de huid af. Dek het kleine wondje na afloop altijd af met een pleister.


Bevriezen

Als je het griezelig vindt om een huidfibroom weg te knippen, bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om deze fibromen thuis te bevriezen. Hiervoor hoef je niet meer naar de huisarts. Een bevriezingskit is gewoon te koop bij apotheker en drogist. Hoe werkt het? In de speciale kit voor steelwratjes (let op!, dit is een andere kit dan die voor wratten, al is het principe wel hetzelfde) vind je een spuitbusje, een aantal aanbrengstiften (applicators) met verwisselbare kap en beschermpleisters. Plak, voordat je gaat bevriezen, de beschermpleister precies rond het te behandelen fibroom. Dit is bedoeld om de huid naast het fibroom te beschermen tegen bevriezing. Na bevriezing duurt het ongeveer een dag of tien tot twee weken voordat het bevroren steelwratje er vanzelf afvalt. Gebruik voor iedere steelwrat een nieuwe applicator.

Uiteraard kun je steelwratjes ook laten behandelen door de huisarts. Dit is vaak aan te bevelen als je last hebt van meerdere fibroompjes die bijvoorbeeld vlak bij elkaar gelokaliseerd zijn. Zelf bevriezen is dan vaak lastig, omdat je de huid eromheen niet goed genoeg kunt beschermen.

Tot slot

Als je last hebt van steelwratjes en je wilt ze graag kwijt, neem dan voor advies eerst contact op met je huisarts. Voor informatie over bevriezing, neem je het beste contact op met de apotheker.

steelwratjes, huidfibromen, goedaardige gezwelletjes, cryotherapie
Deel dit artikel via: