Internationale mannendag: 19 november
Leestijd: 3 minutenJe hoort en leest er, anders dan over zijn zusje de Internationale vrouwendag, maar weinig over. Toch bestaat ook hij, de Internationale mannendag, wel degelijk. Al twintig jaar dit jaar, want sinds 1999 wordt deze dag op 19 november wereldwijd gevierd.
Het initiatief voor deze dag werd echter al eerder genomen. Op 7 februari 1992 om precies te zijn, toen de Australiër Thomas Oaster vond dat alle mannen, naast Vaderdag nog een eigen dag verdienden. Zijn idee hierover kwam echter niet echt van de grond totdat Jerome Teelucksingh er in 1999 mee vandoor ging. Hij koos een andere datum, die van 19 november, om de dag een beetje eigen glorie te geven. Het was namelijk de verjaardag van zijn vader die hij hiermee wilde eren. En het was ook de datum waarop, in 1989, het voetbalteam van Trinidad en Tobago winnaar werd van de allereerste Carribean cup, waaraan 30 voetballanden deelnamen.
Positieve rolmodellen
Het doel van Internationale mannendag is het beeld van dat mannen vaak daders van geweld zijn en zich te buiten gaan aan grensoverschrijdend gedrag, te veranderen door te streven naar gendergelijkheid en het promoten van positieve rolmodellen. Ook wordt aandacht gevraagd voor antidiscriminatie en antiseksisme.
Ondanks het wereldwijde karakter van de Internationale mannendag, wordt deze dag lang niet in de hele wereld op dezelfde dag gevierd. Zo wordt in een aantal voormalige sovjetlanden de dag zelfs anders genoemd. Hier wordt op 23 februari ‘de dag van de verdedigers van het vaderland’, tegenwoordig ook simpel ‘mannendag’ genoemd, gevierd. Op deze dag eren de vrouwen hun mannen, door ze te verwennen met cadeautjes.
Emancipator
In Nederland wordt nog steeds niet zo heel veel aandacht besteed aan het vieren van 19 november. Toch wordt het wel meer opgepakt dan een aantal jaar geleden. Door Emancipator bijvoorbeeld. Deze Stichting uit Amsterdam die staat voor mannen en emancipatie, organiseert op Internationale mannendag een samenzijn, met het thema: ‘tegen geweld en voor een zorgzame samenleving’. Ze doen dit met een borrel, eten, een toneelstuk en met de lancering van de White Ribbon campagne.
White Ribbon
Geweld tegen vrouwen is nog steeds van alledag. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. Wereldwijd groeit de beweging van jongens en mannen die deel willen uitmaken van de oplossing van het probleem van genderongelijkheid en geweld tegen meisjes en vrouwen. De White Ribbon Campagne roept mannen op om het statement te onderschrijven dat ze nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen. Het dragen van een wit lintje staat hiervoor symbool. Ook White Ribbon heeft een eigen dag, die dit jaar valt op vrijdag 22 november.