uploadReceiptLabel
Product
27 januari 2020

Nicotineverslaving? E-sigaretten zijn vaak niet de oplossing

Leestijd: 3 minuten

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er weer heel veel mensen die het goede voornemen hebben te stoppen met roken. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. De een stopt rigoureus, een ander plakt nicotinepleisters of gebruikt nicotinekauwgom. En weer anderen vinden een alternatief in ‘dampen’ oftewel in het gebruik van een e-sigaret. Maar is een e-sigaret wel de goede oplossing als je van een nicotineverslaving verlost wilt worden? Je leest het hier.

Dat stoppen met roken altijd beter is voor je gezondheid daar is iedereen het over eens. Iemand die levenslang rookt, leeft gemiddeld tien jaar minder door het grote risico op longkanker, longziekten en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door de gemiddeld 4000 chemicaliën die tijdens het verbranden van een sigaret vrijkomen. Overstappen op een e-sigaret draagt zeker bij aan het verminderen van de kans op het krijgen van een van deze aandoeningen, maar helaas is de damp uit een dergelijke sigaret niet louter en alleen waterdamp.


Damp in plaats van rook

Tijdens het roken van een sigaret wordt tabak verbrand. In een elektronische sigaret wordt vloeistof verhit, waarna deze wordt omgezet in damp. Er wordt dus geen rook maar damp ingeademd. In een e-sigaret zitten een (oplaadbare) batterij, een verstuiver/verdamper en een vloeistofpatroon, waarin water, aroma’s (smaakstoffen), propyleenglycol – een stof die ook aan sigaretten wordt toegevoegd als bevochtiger van tabak en die gewonnen wordt uit aardolie – en meestal nicotine. Er zijn ontzettend veel verschillende combinaties van deze stoffen mogelijk, echter van de meeste, vooral smaakstoffen, is nog niet bekend wat zij op de lange termijn doen bij inademing. De stoffen zijn namelijk alleen getest op inname.

Wat doet nicotine eigenlijk?

Op het moment dat nicotine geïnhaleerd wordt, komt het terecht in de bloedbaan, waarna het de hersenen in slechts zeven seconden bereikt. Daar activeert het de bijnieren, waardoor er adrenaline aangemaakt wordt. Hierdoor gaan de hartslag en de bloeddruk omhoog en voelen we ons meer alert en actief. Nicotine stimuleert ook de aanmaak van dopamine, een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft.


Als een e-sigaret gebruikt wordt om van een rookverslaving af te komen, zal in de meeste gevallen gekozen worden voor een vloeistof waaraan nicotine is toegevoegd. Hierdoor blijft de ‘rookverslaving’ bestaan, omdat nicotine als verslavend middel gewoon zijn werk mag blijven doen. Het risico bestaat zelfs dat de verslaving toeneemt, omdat het gemakkelijk is om op heel veel plaatsen waar het roken van sigaretten verboden is, snel een trekje van een e-sigaret te nemen. Misschien komt er hierdoor zelfs meer nicotine in het lichaam dan tevoren.

Wil je echt stoppen met roken en een nicotineverslaving afbouwen tot nul, kies dan voor een vloeistofpatroon zonder nicotine of beter gebruik nicotinekauwgom, -zuigtabletten of nicotinepleisters.

Sigaretten, E-sigaret, Vapen, Roken, Inhaleren, Longen, Nicotine
Deel dit artikel via: