uploadReceiptLabel
Product
01 maart 2024

Schimmelnagels

Leestijd: 5 minuten

Er zijn veel mensen die er last van hebben; van één of meer schimmelnagels, in de volksmond onterecht ook soms kalknagels genoemd. In Nederland wordt het percentage mensen met schimmelnagels geschat op zo’n tien procent van de bevolking. Dit zijn met name volwassenen, bij kinderen komen schimmelnagels vrijwel niet voor. Het is een aandoening die er lelijk uitziet, maar die niet echt schadelijk is voor de gezondheid. Het behandelen ervan heeft dan ook vaak meer een esthetische functie.

De medische benaming voor een schimmelnagel is onychomycose, waarbij onycho nagel betekent en mycose schimmel. Een kalknagel heeft een andere naam namelijk onychauxis. Beide aandoeningen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar ze zijn beslist niet hetzelfde. Bij een kalknagel is er geen sprake van een schimmelinfectie, maar van een sterke verdikking van de nagel, die voortkomt uit een trauma of een ziekte, zoals psoriasis.

Het ontstaan van een schimmelnagel

Over het algemeen krijg je geen last van een schimmelnagel als de huid en de nagels normaal gezond zijn. De eigen afweer werkt dan afdoende om ervoor te zorgen dat er geen besmetting door een schimmel plaatsvindt. Zijn nagels echter beschadigd en worden ze wat vochtig, dan kunnen schimmels zich nestelen en zich vervolgens via sporen verspreiden. Schimmels zijn heel erg besmettelijk, dus heb je een beschadigde nagel en loop je op blote voeten door bijvoorbeeld een zwembad of sauna, dan is de kans zeer groot dat je een besmetting oploopt. Is er iemand in het eigen huishouden besmet, dan wordt de badkamer snel een bron van infectie, want iemand met een schimmelinfectie kan wel miljoenen sporen achterlaten, die lange tijd besmettelijk zijn.


Een schimmelnagel is relatief eenvoudig te herkennen. Het begint vaak met een verkleuring van de nagel, meestal die van de grote teen. Deze wordt dan wit of wat gelig. Als de infectie wat dieper doordringt in de nagel dat gaan de verkleuring verder naar geelbruin en gaat de nagel verdikken. Ook wordt hij brokkelig en in een aantal gevallen laat hij zelfs gedeeltelijk of helemaal los. Wordt de nagel niet intensief behandeld, dan is de kans groot dat ook de andere nagels in de loop van de tijd besmet worden.

De behandeling

We schreven al dat een schimmelnagel heel besmettelijk is. Het is dan ook belangrijk om hem goed te behandelen om te voorkomen dat er steeds opnieuw besmettingen over en weer plaatsvinden. Helaas is een schimmelnagel vaak erg hardnekkig en is de behandeling ervan dan ook niet heel eenvoudig. Er zijn wel meerdere mogelijkheden wat betreft medicatie. Zo kan de schimmel met uitwendige, maar ook met inwendige medicijnen worden aangepakt.

Uitwendige medicatie

Onder uitwendige medicatie verstaan we over het algemeen zalven en crèmes en in het geval van een schimmelnagel ook aan een strooipoeder. Helaas is er geen echt afdoende schimmeldodende crème op de markt die zich expliciet richt op schimmelnagels. Er zijn wel middelen beschikbaar die eigenlijk bedoeld zijn voor de behandeling van voetschimmel. Deze middelen bevatten miconazolnitraat, wat schimmeldodend werkt. Naast het langdurig smeren is het belangrijk om sokken en schoenen te behandelen met een schimmeldodend strooipoeder. Schimmels zijn namelijk bestand tegen het wassen en zo blijf je jezelf via je sokken en schoenen steeds weer besmetten.


Inwendige medicatie

Effectiever als behandeling is het gebruik van inwendige middelen oftewel medicijnen die je moet innemen. Over het algemeen zijn dit langdurige kuren van minimaal drie maanden maar meestal duren ze veel langer.

Kun je iets doen om een schimmelnagel te voorkomen? Het antwoord hierop is zowel ja als nee. Het oplopen van een schimmel heeft namelijk niets te maken met een slechte hygiëne, schimmels zitten op zoveel plaatsen dat je een besmetting meestal niet kunt voorkomen. Droog in ieder geval altijd goed de voeten af, ook tussen de tenen en zet er desnoods de föhn op om ze echt goed droog te maken. Loop nooit in een openbare wasgelegenheid, een zwembad of een sauna op blote voeten, dat is vragen om moeilijkheden en zorg dat je niet te veel zweet vanwege synthetische sokken en/of schoenen. Desinfecteer de eigen badkamer zeer regelmatig met een speciaal hiervoor bedoeld middel. Heb je toch last van een schimmelnagel, houd de nagel dan kort en ga naar de huisarts voor advies.

Heb je vragen over het vrij over de counter verkrijgbare middel met miconazolnitraat (Bijvoorbeeld Daktarin) stel deze dan aan je apotheker.

schimmelnagels, schimmelnagel, kalknagels, onychomycose, Daktarin
Deel dit artikel via: