Tinea pectis oftewel voetschimmel, wie kent het niet?
Leestijd: 4 minutenVoetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een zeer veel voorkomende infectie van de huid. De medische benaming is tinea pedis wat letterlijk zoveel als schimmel voet betekent. Het is dus voor velen van ons een bekend fenomeen, want wist u dat maar liefst 10% van de bevolking er in meer of mindere mate last van heeft? En dat het bij mannen veel vaker voorkomt dan bij vrouwen? Onder hen is het percentage schimmellijders zelfs 20%. De schimmel komt meestal dus voor op de voet, maar u moet niet vreemd opkijken als u hem treft op de handen, de nagels of zelfs op het hoofd.
Hoe kom je eraan?
Schimmels vind je overal. Sommige soorten zijn zelfs eetbaar, denk maar eens aan brie of aan blauwe schimmelkaas. Alhoewel u deze laatste schimmel beslist eet als u hem op uw brood aantreft, gaat het hier wel om dezelfde soort. Een voetschimmel behoort tot die schimmels die instaat zijn de menselijke huid te infecteren. Ze worden met een mooi woord ook wel dermatofyten genoemd. Ze leven van onze hoornlaag, onze dode huidcellen en veroorzaken ontstekingsreacties op onze huid. Ze planten zich via sporen snel voort, zeker als ze zich in een voor hen prettige, vochtige en warme omgeving bevinden en wat is er dan fijner dan voeten? Want veel mensen hebben last van wat vochtige voeten, vaak mede veroorzaakt door slecht ventilerende sokken en schoenen. Waarschijnlijk zijn sporen van dermatofyten overal aanwezig en contact is dan ook bijna onmogelijk te voorkomen. Ben je eenmaal in aanraking geweest met de sporen dan kan er dus een ontstekingsreactie optreden die zich uit in jeuk, een schilferige huid en in kloofjes.
Meestal is het hebben van voetschimmel alleen maar lastig, los dan van dat het er soms wel ontsierend uitziet. Het geeft voornamelijk een jeukend gevoel, maar soms ontstaat er een andere infectie met hoge koorts, zoals wondroos. Deze infectie moet beslist behandeld worden met antibiotica.
Hoe kom je eraf?
Voetschimmels zijn gelukkig vrij eenvoudig te behandelen, alhoewel je wel een lange adem moet hebben en dit ook vol moet houden. Meestal volstaat het enige weken smeren met een schimmeldodende crème of zalf. Deze producten zijn zonder recept te koop. Het is dus wel zaak minstens een week of zes te smeren, ook al zijn er geen uiterlijke verschijnselen van de schimmel meer zichtbaar. Het duurt erg lang voordat alle sporen uiteindelijk gedood zijn. Daarnaast moet er ook altijd een schimmeldodend poeder in de schoenen en sokken worden gestrooid. Sporen van schimmels overleven de wasmachine en komen op deze manier weer gemakkelijk op uw voeten terecht. Houdt u u niet aan deze voorschriften dan zal de schimmel te allen tijde terugkomen. Blijft dit nu gebeuren dan is misschien een tablettenkuur de oplossing. Maar ook hier is het weer een kwestie van lange adem, soms moeten de tabletten wel tot zes maanden worden ingenomen.
Helaas krijgen de meeste mensen, als ze eenmaal een keer voetschimmel hebben opgelopen, het allemaal wel weer een keertje terug. Gedacht wordt dat en eerdere besmetting gevoeliger maakt voor een tweede of zelfs wel derde keer.
Probeer in ieder geval altijd uw voeten goed droog te houden (zet er desnoods de föhn op na het douchen) voordat u uw sokken en schoenen aantrekt. Vergeet daarnaast nooit om met bladslippers te douchen als u ergens in een openbare ruimte bent.