Wat is lage rugpijn en hoe behandel je dit?
Leestijd: 5 minutenKlachten in de onderrug oftewel lage rugpijn (lumbago), zijn een veelvoorkomend probleem overal ter wereld. Onze rug bestaat uit een complexe structuur van botten, spieren, pezen, banden en tussenwervelschijven die het dagelijks flink te verduren krijgen. Ze werken nauw met elkaar samen om ons lichaam die steun te geven die het nodig heeft om rechtop te kunnen staan en zitten en zorgen ervoor dat we ons kunnen verplaatsen. Lage rugklachten kunnen dan ook op een aantal verschillende plekken veroorzaakt worden, zoals in de wervelkolom, in de gewrichten, in spieren of in zenuwen gelegen in de onderrug.
Tekst gaat verder onder de video
Lage rugpijn kan heel acuut ontstaan als een verlammende scherpe pijn, maar kan ook chronisch zijn en een zeurend gevoel geven. Naast pijn geeft het ook vaak problemen bij het bewegen.
De oorzaken van lage rugpijn
Veel mensen met lage rugklachten doen vaak langere tijd voornamelijk zittend werk zonder al te veel beweging, maar lage rugpijn treedt ook op bij mensen die veel moeten bukken en/of veel of zwaar tilwerk doen. Hierdoor wordende rugspieren overbelast wat uiteindelijk tot pijnklachten lijdt. Naarmate we ouder worden (vanaf een jaar of dertig), worden we steeds vatbaarder voor klachten in de onderrug en dit wordt versterkt op het moment dat er sprake is van weinig lichaamsbeweging en/of overgewicht.
Psychische problemen, als depressie en angst, zijn ook veroorzakers van lage rugklachten. Naar alle waarschijnlijkheid worden dan bepaalde spieren zeer langdurig onbewust aangespannen, waardoor overbelasting optreedt. Opvallend is dat klachten in de onderrug vaker voorkomen bij mensen die roken. Roken vermindert de bloedtoevoer naar de wervelkolom, waardoor vroegtijdige botontkalking ontstaat.
Wat kun je doen als je lage rugpijn hebt?
Als je geteisterd wordt door lage rugpijn dan zijn er (gelukkig) een aantal mogelijkheden om de pijn te verminderen of te verhelpen. Om direct een acute of zeurende pijn te verlichten, kunnen het beste pijnstillers ingenomen worden. In principe voldoet paracetamol, maar meestal werken pijnstillers met als werkbare stof ibuprofen of naproxen beter. De huisarts kan ook spierontspannende medicatie en eventueel ontstekingsremmers voorschrijven.
In een aantal gevallen helpt fysiotherapie of een dry needling behandeling. Dry needling kan worden toegepast als de oorzaak van de klachten gelegen is in de spieren. Met een klein gesteriliseerd naaldje worden spierknopen (triggerpoints oftewel verkrampte plekjes in een spier) aangeprikt, waardoor de vezels in de knopen zich ontspannen en pijnklachten verdwijnen.
Het is bij lage rugpijn altijd belangrijk de precieze oorzaak van de klacht te achterhalen, zodat hier gericht iets aan gedaan kan worden. Soms kan dit eenvoudig door verandering van houding tijdens het werk of door het verliezen van gewicht. Bewegen versterkt de spieren en met name wandelen en zwemmen zijn goede manieren om de spieren te trainen. Ook het doen van buik- en rugspieroefeningen helpt om de spieren sterker te maken, waardoor ze kunnen fungeren als een natuurlijk korset.
Adviezen als je lage rugklachten hebt
- Ga met een rechte rug zitten op een rechte stoel met armleuningen en houd je buikspieren aangespannen.
- Draag zo plat mogelijke schoenen.
- Is slapen pijnlijk? Ga dan op je rug liggen met een aantal kussens onder de knieën of probeer een zijligging met half opgetrokken benen.
- Ga bij het instappen in de auto eerst zijwaarts zitten en draai vervolgens beide benen tegelijkertijd naar binnen. Doe dit andersom bij het uitstappen en houd de buikspieren aangespannen bij het opstaan.
Wanneer ga ik naar de huisarts?
Neem contact op met de huisarts als:
- De pijn in de rug ontstaan is na een val of een ander trauma.
- De rugklachten na vier weken niet minder worden.
- Er twijfel bestaat over de oorzaak van de lage rugpijn.
Neem direct (met spoed) contact op als:
- Je niet kunt plassen terwijl er wel aandrang is.
- Er duizeligheid met zweten optreedt en je het gevoel hebt flauw te vallen.
- Er geen gevoel zit in de lies en/of de billen.
- Er krachtverlies is in het been en je niet op tenen of hakken kunt staan zonder om te vallen.