Wat is nu eigenlijk precies hoofdpijn?
Leestijd: 5 minutenVrijwel iedereen heeft er wel eens last van, van hoofdpijn. De een slechts af en toe, de ander misschien bijna dagelijks maar iedereen is het er over eens, met hoofdpijn is het moeilijk functioneren, want, anders dan bij andere lichamelijke pijn, beheerst het hebben van hoofdpijn vrijwel altijd het welbevinden totaal.
Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn, variërend van een lichte zeurende pijn tot een bonzend, kloppend of zelfs snijdend gevoel, eventueel gepaard gaand met misselijkheid. Grofweg kan hoofdpijn in vier categorieën worden ingedeeld:
- Spanningshoofdpijn
- Migraine
- Clusterhoofdpijn
- Pijnstiller gerelateerde hoofdpijn.
Daarnaast bestaat er natuurlijk ook nog hoofdpijn als gevolg van een te veel aan alcohol, maar deze vorm laten we hier even buiten beschouwing.
Spanningshoofdpijn
Als we het over spanningshoofdpijn hebben, dan praten we meteen over een vorm die op verschillende manieren kan voorkomen. Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, heeft spanningshoofdpijn overigens helemaal niet altijd spanning als oorzaak. Uit onderzoek is gebleken dat stress op zich geen uitlokker van hoofdpijn is, het kan het wel verergeren. Waar deze vorm dan wel door wordt veroorzaakt, blijkt nog niet zo simpel. Vermoeidheid, inspanning, een verkeerde houding en zelfs hormonale schommelingen kunnen een oorzaak zijn. Ook andere ziekten, zoals bloedarmoede, een ontsteking van de neusbijholten of zelfs een allergie kunnen boosdoeners zijn.
De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Toch komt pijn aan een kant van het hoofd, vaak aan de zijkant of boven een oog, het meeste voor. Deze pijn voelt als een drukkende klemmende band en straalt vaak uit vanuit de nek en de schouders. Pijnstillers helpen helaas meestal maar deels. Goede behandelingen voor terugkerende spanningshoofdpijn zijn fysiotherapie en aanpassingen in de leefstijl.
Migraine
Praten we over migraine dan praten we eigenlijk over een hersenziekte. Migraine ontstaat door een ontregeling in de hersenstam. Hier treedt een tijdelijke ‘kortsluiting’ op waardoor het hoofd even van slag is. Migraine komt altijd in aanvallen met een duidelijk begin en een eind. Bepaalde prikkels, zoals vermoeidheid of een menstruatie, zijn aanwijsbare triggers. Sommige mensen voelen een aanval van tevoren aankomen. Zij ervaren neurologische signalen, ook wel aura genoemd, zoals lichtflitsen of gezichtsveldverlies. Veel mensen voelen zich tijdens de aanvallen erg misselijk en moeten soms zelfs overgeven. Ook komt overgevoeligheid voor licht en geluid veel voor. Migraine is niet te genezen, maar is gelukkig wel te behandelen. Te beginnen met het proberen uitlokkende factoren te vermijden. Om deze in kaart te brengen, is het bijhouden van een hoofdpijndagboek verstandig. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk met een app op de telefoon. Daarnaast kunnen medicijnen in de vorm van triptanen helpen. Deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een hoofdpijn die altijd aan een kant van het hoofd voorkomt. De pijn wordt vaak als snijdend of borend omschreven en is vrijwel altijd ondraaglijk. Ook clusterhoofdpijn treedt op in aanvallen die een paar uur kunnen duren. Het wordt clusterhoofdpijn genoemd omdat het in ‘clusters’ voorkomt oftewel in tijdsperiodes. De aanvallen duren enige weken tot maanden en zijn dan voor een periode verdwenen. De oorzaak ervan is nog steeds onbekend, maar men denkt inmiddels te weten dat de biologische klok een belangrijke rol vervult. Mensen met clusterhoofdpijn voelen vaak een eerste aanval enkele dagen van tevoren al aankomen. Ze hebben dan bijvoorbeeld last van een rood tranend oog en/of tintelingen in de handen. Voor clusterhoofdpijn geldt hetzelfde als bij migraine; het is niet te genezen, maar wel te behandelen. Met zuivere zuurstof bijvoorbeeld of met wederom medicatie in de vorm van triptanen.
Hoofdpijn door pijnstillers
Wie last heeft van (hoofd)pijn gebruikt hiervoor meestal een pijnstiller. Maar wist u dat er bij langdurig gebruik hiervan een gewenning optreedt die hoofdpijn veroorzaakt als de pijnstiller even niet wordt ingenomen? Hoofdpijn is dan eigenlijk een ‘afkickverschijnsel’. Om deze hoofdpijn tegen te gaan, wordt dan weer een pijnstiller ingenomen, waardoor je in een cirkel terechtkomt die niet gemakkelijk te doorbreken is. Rigoureus stoppen met pijnstillers is de enige remedie, echter die levert wel een periode van fikse hoofdpijn op.