uploadReceiptLabel
Product
19 december 2022

Bursitis of slijmbeursontsteking

Leestijd: 4 minuten

Een bursitis oftewel een slijmbeursontsteking is een – en de naam zegt het al – ontsteking van een of meer slijmbeurzen (bursa) in het lichaam. Het woord bursa komt uit het middeleeuwse Latijn en betekent zakje of portemonnee. Het is een met vocht gevuld ‘stootkussentje’ of schokdemper dat ligt tussen een pees en het bolle gedeelte van een gewricht. Het heeft als taak ervoor te zorgen dat een gewricht zonder wrijving kan bewegen. Slijmbeurzen vinden we onder andere in de schouder, de knie, de elleboog, heup en de hiel. Op alle plekken in het lichaam waar zich bewegende (draaibare) botten (gewrichten) bevinden.

Bij een slijmbeursontsteking maakt de slijmbeurs meer vocht aan, waardoor het zakje uit gaat zetten. Het gevolg is minder ruimte voor het gewricht, dat hierdoor pijnlijk gaat aanvoelen en stijf wordt. Op deze manier wordt bewegen bemoeilijkt. In de meeste gevallen wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een overbelasting, vaak door eenzijdige bewegingen, een ongeluk of door een bacteriële ontsteking. De symptomen zijn roodheid, een warm aanvoelend gewricht, pijn en bewegingsbeperking. Vaak nemen de klachten ’s nachts in rust toe. Soms treden ook misselijkheid, rillingen en koorts op.

Een slijmbeursontsteking komt zeer regelmatig voor. Toch zijn het met name ouderen die er extra gevoelig voor zijn. Dit komt omdat pezen en spieren op oudere leeftijd wat ruwer zijn geworden. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor irritatie en ontstekingen. Meestal is dus een overbelasting de oorzaak, maar een bursitis ontstaat ook vaak acuut, als gevolg van een val of ongeluk. In een aantal gevallen is een bacterie in het gewricht de boosdoener. Dit wordt dan een septische slijmbeursontsteking genoemd. In alle gevallen is de vloeistof in de slijmbeurs geïrriteerd en/of ontstoken.


Een bezoek aan de huisarts

Bij het vermoeden van een slijmbeursontsteking is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. De behandeling bestaat in eerste instantie uit rust, uit het ontzien van het gewricht en het dan ook zo min mogelijk belasten. Soms kan het dragen van een brace helpen om pijn en zwelling te verminderen. Ook kan koelen met een ijspakking -een paar keer per dag gedurende vijftien minuten – de zwelling en hierdoor de pijn, doen afnemen. Net als het slikken van pijnstilling in de vorm van paracetamol of ibuprofen. Is een bacteriële infecte de oorzaak, dan kan antibiotica worden voorgeschreven. Een fysiotherapeut kan verschillende tips & tricks geven om zo de ontsteking te verminderen.

Vaak wordt een slijmbeursontsteking verward met een peesontsteking. Dit is niet zo vreemd omdat een slijmbeursontsteking en een peesontsteking wat betreft locatie heel dicht bij elkaar liggen en ze vaak ook min of meer dezelfde klachten geven. Een juiste diagnose kan meestal alleen gesteld worden door een echo te maken of door de try and error methode. Een slijmbeursontsteking reageert namelijk vaak goed op een ontstekingsremmende injectie of pijnstilling, terwijl een peesontsteking hier veel minder op reageert.


Heb je klachten die lijken op die van een slijmbeursontsteking, ga dan met je klachten naar de huisarts. Wil je informatie over de geschikte pijnstilling, vraag dit dan aan je apotheker. Deze kan je van de juiste informatie voorzien.

peesontsteking, Slijmbeursontsteking, Bursitis
Deel dit artikel via: