Deze ziektes lijken wel heel veel op de griep
Leestijd: 3 minutenIn Nederland hebben we de neiging om als we ons niet lekker voelen, we verkouden en wat rillerig zijn, te zeggen dat we een griepje hebben opgelopen. Nu is griep een heel besmettelijke ziekte dus het zou best kunnen dat je inderdaad besmet bent met het influenza virus, maar in de meeste gevallen heb je waarschijnlijk iets anders onder de leden. In deze blog zetten we een aantal ziektes op een rijtje die lijken op de griep maar die het toch niet zijn.
Tekst gaat verder onder de video
Wat zijn griepsymptomen?
Allereerst is het wel goed om de precieze klachten die bij een griep komen kijken nog even te noemen. Mensen met de griep, een besmettelijke, door een virus veroorzaakte, ziekte van de bovenste luchtwegen, hebben last van (hoge) koorts, hoesten en soms niezen, koude rillingen, vermoeidheid, hoofdpijn en van stevige spierpijn. Het is vooral de combinatie van koorts en spierpijn die specifiek is voor griep, deze komt bij de andere ziektes weinig voor. Maar om welke ziektes gaat het dan?
Een kou (verkoudheid)
Heb je een flinke kou te pakken, dan is het niet vreemd te denken dat je griep hebt. De meeste verschijnselen zijn namelijk gelijk. Pijn in de keel, hoesten, last van de holtes in je hoofd en een algeheel malaise gevoel. Toch is daar dat verschil, waardoor je weet dat je geen griep hebt. Bij een flinke kou heb je geen koorts, hooguit een heel klein beetje verhoging. Ook heb je geen spierpijn, die je belemmert in je functioneren; met een flinke dosis paracetamol kun je over het algemeen nog wel vooruit en dat hoef je bij de griep niet te proberen.
Het coronavirus
In onze vorige blog schreven we er al over; het nieuwe virus dat momenteel de wereld flink bezig houdt. Een aantal verschijnselen van dit, ook zeer besmettelijke, virus lijken op die van de griep, zoals hoesten en koorts. Maar er zijn duidelijk verschillen: bij het coronavirus treden ademhalingsproblemen op. Buiten adem zijn en zelfs moeilijk adem kunnen halen. Hierdoor klinkt de hoest erg droog.
Longontsteking
Longontsteking is een gevaarlijke aandoening. Het wil nog wel eens ontstaan als complicatie van de griep, maar meestal is een bacterie de boosdoener. De verschijnselen zijn deels vergelijkbaar; hoesten, pijn en koorts. Echter bij een longontsteking houdt het hoesten aan. Als de longontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, kunnen antibiotica gegeven worden ter behandeling.
Acute bronchitis
Bronchitis is een hardnekkige ontsteking van de longen waarbij stevig hoesten het belangrijkste verschijnsel is. Deze hoest duurt meestal langer dan drie weken. Bij bronchitis heb je geen last van spierpijn of koorts.
Hersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking oftewel meningitis is een zeer ernstige ziekte die zowel door een virus als door een bacterie veroorzaakt kan worden. Beide vormen lijken op die van de griep met dat verschil dat bij hersenvliesontsteking lichtgevoeligheid en een stijve nek optreden. De virale vorm verloopt vaak minder heftig dan de bacteriële. Deze laatste moet direct behandeld worden, omdat het snel kan leiden tot een hersenbeschadiging en zelfs tot de dood.