uploadReceiptLabel
Product
16 maart 2023

Een bijholteontsteking (sinusitis) wat doe je eraan?

Leestijd: 4 minuten

Een bijholteontsteking, sinusitis genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen in de neusbijholten. Onze neusbijholten zijn vier met lucht gevulde holtes. Ze zitten links en rechts van de neus in het bot van de bovenkaak en links en rechts van de neus in het bot van je voorhoofd. Soms wordt het, afhankelijk van de plaats, ook wel een kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking genoemd.

Bijholtes zijn, net als de binnenkant van de neus, bekleed met slijmvliescellen. Deze cellen scheiden continu slijm af waarin ingeademde stofkorrels, vuildeeltjes en ongewenste ziekteverwekkers, vast komen te zitten. Aan de oppervlakte van de slijmvliescellen bevinden zich kleine trilhaartjes die het slijmvlies als een soort lopende band richting de neusholte en uiteindelijk naar de keelholte transporteren, waar het wordt ingeslikt. Zo worden onder meer de longen vrijgehouden van vuil en indringers.


Als nu dit slijmvlies ontstoken raakt, door bijvoorbeeld een verkoudheid, kan het transport via de trilhaartjes tot stilstand komen. Dit komt omdat er een te veel aan slijm wordt geproduceerd en doordat het slijmvlies opzwelt. Dit leidt tot een verstopping van de bijholtes en tot een extra mogelijkheid van het verkoudheidsvirus om zich nog meer te vermenigvuldigen en te zorgen voor een fikse ontsteking ter plekke.

Als je last hebt van een bijholteontsteking dan voel je over het algemeen druk en pijn in je gezicht, bovenkaak of je voorhoofd. Deze pijn neemt toe met bukken en kauwen. Vaak heb je dan ook een pijnlijk gevoel in de wortels van de tanden en kiezen in de bovenkaak en ruik je minder. De meeste mensen met een bijholteontsteking voelen zich ziek en hebben koorts.

Wat kun je doen als je een bijholteontsteking hebt?

Als je last hebt van een bijholteontsteking probeer dan de neus zo min mogelijk te snuiten. Met snuiten verplaats je snot richting de bijholten, waardoor deze nog voller raken.

Neem drie keer daags een stoombadje van maximaal 60º C. of een hete douche. Stomen zorgt tijdelijk voor minder snot. Voeg alleen niets toe aan het water, zoals kamille of eucalyptus, dit helpt niet.

Gebruik neusdruppels met zout water; zout water verlicht verkoudheidsklachten, waardoor de bijholten minder vol met snot komen te zitten. Neusdruppels koop je gemakkelijk bij de drogist of apotheek, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Los hiervoor een afgestreken theelepel zout op in een glas met water. Laat hiervan wat in de palm van je gewassen! hand lopen en snuif dit vervolgens op door een neusgat dicht te houden. Dit kun je zo vaak doen als je wilt. Gebruik je een kant-en-klare spray, deel deze dan niet met iemand anders. Zo voorkom je een besmetting.


Heb je veel pijn dan kun je paracetamol of ibuprofen gebruiken. Doe dit echter alleen als je echt daadwerkelijk pijn hebt. De oorzaak van een bijholteontsteking wordt niet opgelost.

Omdat sinusitis meestal veroorzaakt wordt door een verkoudheidsvirus, helpt antibiotica niet. Dit zal een arts dan ook meestal niet voorschrijven. Toch zijn er wel redenen aan te geven om in bepaalde gevallen naar de huisarts te gaan.

Doe dit als:

  • De ontsteking lang blijft duren, je koorts houdt en erg moe en lusteloos bent
  • De koorts langer dan vijf dagen aanhoudt
  • Je ernstige hoofdpijn hebt
  • Je je suf voelt, misselijk bent en/of moet overgeven
  • Je klachten krijgt aan één oog, zoals roodheid, zwelling, pijn of minder zicht.

Bovenstaande klachten kunnen erop wijzen dat de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de oogkassen, de hersenvliezen of de hersenen. Dit is echter heel erg zeldzaam.

Een sinusitis leidt bij kleine kinderen nog wel eens tot een middenoorontsteking. Dit komt omdat er een verbinding is van de neusholte met het middenoor. Zo kan een infectie zich gemakkelijk verspreiden.

Heb je vragen over een bijholteontsteking stel deze dan aan je huisarts. Voor vragen omtrent medicijnen ga je het beste naar je apotheker.

bijholte, bijholteontsteking, sinusitis, slijmvliescellen
Deel dit artikel via: