uploadReceiptLabel
Product
18 februari 2021

Een depressie in coronatijd

Leestijd: 5 minuten

Het coronavirus waart alweer bijna een jaar onder ons en heeft inmiddels grote gevolgen gehad voor ons dagelijks leven. Onze structuur is sterk veranderd, de meeste activiteiten zijn weggevallen, thuisblijven is de norm en komen we buiten, dan moeten we verplicht anderhalve meter afstand van elkaar houden. We zijn grotendeels op onszelf aangewezen en dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Heel veel mensen ervaren in deze periode gevoelens van stress. Stress wat betreft de toekomst, werk en inkomen, maar ook stress door eenzaamheid en alleen zijn. Voor mensen die voor de coronacrisis al depressieve gevoelens hadden, valt deze bijkomende stress nog eens extra zwaar.

De gezondheidszorg is momenteel – min of meer gedwongen – vrijwel volledig gericht op de bestrijding van het coronavirus. De reguliere zorg is flink afgeschaald en mensen die ambulant worden behandeld, bijvoorbeeld voor psychische problemen, krijgen hun consulten grotendeels online. Naast dat een onlinesetting voor veel mensen sowieso een lastig gegeven is, maakt het dat mensen helemaal de deur niet meer uitgaan; je hoeft immers niet eens meer naar een hulpverlener toe. Hierdoor wordt een isolement snel groter en is men veelvuldig of misschien zelfs wel continue alleen met eigen gedachten.

Troost zoeken bij anderen is een oer-menselijk sociaal instinct. Het delen van ervaringen en erkenning vinden in problemen, hoort bij ons en als dat niet mogelijk is, heeft dit grote consequenties voor ons geestelijk welbevinden. Uit eerder onderzoek in 2004 in Canada naar aanleiding van een SARS-epidemie (ook een coronavirus) en een verplichte quarantaine, bleek dat een derde van de ondervraagde personen last had van PTSS (Post-Traumatische Stress Stoornis) of een depressie.

Dagelijkse routine

Om je gezond te voelen, is een bepaalde routine erg belangrijk. Denk hierbij aan het op regelmatige tijden gaan slapen, wakker worden, medicijnen innemen en eten. Ook het naar buiten gaan voor lichaamsbeweging, voor zonnevitamientjes (D) en frisse lucht, draagt hier voor een belangrijk deel aan bij. Met name voor de aanmaak van serotonine, het stofje (neurotransmitter) dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd en dat helpt bij het reguleren van onze emoties. Een depressie neemt veel ruimte in in het hoofd en als bovenstaande activiteiten op een laag pitje komen te staan en er geen afleiding is, wordt die inname alleen nog maar groter en komt men in een neerwaartse spiraal terecht.


Tips

Er zijn diverse zaken die kunnen helpen de nog voor ons liggende periode, waarin corona ongetwijfeld nog een hele grote impact zal blijven hebben, door te komen. Door deze ter harte te nemen en toe te passen, kun je voorkomen dat een depressie volledig de overhand krijgt en je hele leven bepaalt. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Houd een regelmatig dag- nachtritme aan. Ga altijd ongeveer op hetzelfde tijdstip slapen en sta ook iedere ochtend op het zelfde tijdstip weer op. Blijf niet urenlang tv kijken, of ’s ochtends liggen, omdat je er toch niet uit bed hoeft, dit verandert je ritme.

  • Maak dagelijks op een vast moment een praatje met vertrouwde mensen via videobellen, zoals WhatsApp, Skype of Facetime en spreek dit moment ook concreet af.
  • Ontspan je lichaam en je geest door naar muziek te luisteren, een wandeling te maken of mindfulness toe te passen via een gratis te downloaden app op je telefoon.
  • Eet gezond, met veel verse groente en weinig vet en drink niet te veel koffie met cafeïne. Wees heel matig met alcohol en gebruik zeker geen drugs.
  • Ga overdag niet op de bank liggen om een powernap te doen en beweeg regelmatig.

Praten helpt

Heb je blijvende negatieve gedachten die je niet kwijt kunt en die naar je gevoel steeds erger worden, wacht dan niet met het inschakelen van professionele hulp. Neem contact op met de huisarts, voor een gesprek en/of voor eventueel een recept voor antidepressiva, of ga online naar Depressie Connect, het digitale platform voor (naasten van) mensen met een depressie. Hier kun je veilig en afgeschermd in contact komen met anderen om zo ervaringen te delen en herkenning te vinden. Heb je gedachten over zelfdoding neem dan direct contact op met 113 zelfmoordpreventie. Het telefoonnummer is 113 of 0800-0113 (gratis). Dit kan 24/7. Blijf niet alleen rondlopen met je gedachten, maar zoek hulp, praten helpt altijd.


Depressie, Coronavirus, Covid-19
Deel dit artikel via: