Helpt CBD-olie tegen menstruatiepijn?
Leestijd: 6 minutenWij mensen zitten zeer ingenieus in elkaar. We staan er eigenlijk vrijwel nooit bij stil, maar alles in ons lichaam werkt via een onzichtbaar systeem met elkaar samen. Hierdoor kunnen we lopen, praten en denken, maar ons ook voortplanten. We beschikken over een zeer uitgebreid stelsel van zenuwen dat zorgt voor aansturing van allerlei processen en daarnaast zijn er verschillende soorten hormonen actief om die processen ook echt te laten functioneren.
Hormonen
Hormonen worden in klieren, zoals de hypofyse (in de hersenen), de schildklier, de bijnieren, de alvleesklier, de eierstokken en de teelballen geproduceerd. Ieder van deze klieren is verantwoordelijk voor de productie van een of meer soorten. Zo wordt insuline gemaakt in de alvleesklier en oestrogeen in de eierstokken. Het woord hormoon is afgeleid van het Griekse woord hormeo, wat in beweging zetten betekent. En dat is ook precies wat hormonen doen. Ze worden op bepaalde momenten afgescheiden om vervolgens via de bloedbaan vervoerd te worden om op een specifieke plek een actie te laten plaatsvinden.
De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus bij de vrouw is een van de processen in het lichaam dat geregeld wordt door hormonen. Er komen verschillende hormonen aan te pas, maar de meest bekende, en die met de meeste invloed, zijn oestrogeen en progesteron. De menstruatiecyclus is een steeds terugkerend fenomeen – daarom heet het ook een cyclus – tijdens de vruchtbare periode van de vrouw. Gemiddeld wordt een vrouw in haar leven zo’n 400 keer ongesteld. De menstruatiecyclus draait dus op verschillende hormonen waarbij een negatief feedbackmechanisme een belangrijke rol speelt. De cyclus werkt als volgt:
Aan het begin van de cyclus, als een vrouw ongesteld is, begint in de eierstokken de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Hierdoor gaat een eicel rijpen. Door de toename van de hoeveelheid oestrogeen blijft dit eitje groeien, maar omdat er een eisprong moet plaatsvinden (anders kan de eicel niet bevrucht worden) registreert de hypofyse de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Heeft dit een bepaalde hoogte bereikt dan wordt het signaal gegeven dat de oestrogeenaanmaak mag minderen en dat progesteron aangemaakt moet worden om de eicel een warm bedje in de baarmoeder te geven. Ook krijgt het lichaam op dat moment een signaaltje om testosteron te produceren waardoor er meer zin in seks ontstaat, wat gunstig kan zijn voor een eventuele bevruchting. Is de eicel nu bevrucht dan gaat het zelf hormonen aanmaken, om te zorgen dat de progesteronaanmaak niet stopt. Krijgt het lichaam dit signaal niet dan trekt het de conclusie dat het progesteron niet meer nodig is en stopt de aanmaak ervan. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten (de menstruatie) en begint de cyclus weer van voren af aan met nieuwe aanmaak van oestrogeen.
Door de cyclus heen hebben de hormonen meer effect op het lichaam dan alleen de groei van een eicel, de eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies en de afstoting ervan. Een flinke dosis oestrogeen in het bloed zorgt ook voor een prettig gevoel en voor een stralende huid. Vermindert de aanmaak dan is dit dan ook zeker merkbaar in het je welbevinden; je voelt je minder goed in je vel zitten. In de laatste week van de cyclus is de oestrogeenspiegel in het lichaam het laagst en begint ook het progesteronniveau te dalen. Hierdoor ontstaan vaak klachten die onder de noemer van PMS (premenstrueel syndroom) worden weergegeven en vaak herkenbaar zijn als neerslachtigheid, chagrijnig zijn, moeheid en hoofdpijn. Als het progesteronlevel zo laag is dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, komen hier ook nog klachten als buik- en rugpijn bij.
CBD-olie
Klachten die op zich al vervelend zijn en ook nog gepaard gaan met het ongemak van bloedverlies. Omdat de klachten maandelijks terugkeren (een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen) is er even lekker aan toegeven meestal geen optie, er wordt min of meer verwacht dat vrouwen met menstruatiepijn normaal doorfunctioneren. Vaak wordt er dan ook naar pijnstillers gegrepen om minder last van de klachten te hebben. Maar als natuurlijk alternatief zou ook CBD-olie zowel verlichting als ontspanning kunnen geven.
Over CBD-olie vertellen we je uitgebreid in onze blog de waarheid over CBD-olie. Hier spreken we ook over het endocannabinoïde systeem (ECS) in ons lichaam dat een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op de eetlust, maar ook op pijn en pijnbeleving. CBD-olie blijkt een pijnstillend, ontstekingsremmend én kalmerend effect te hebben. Al in vroeger tijden gebruikten gynaecologen cannabis ter verlichting van menstruatieklachten en ook Queen Victoria van Engeland gebruikte wiet om haar klachten draaglijk te maken. CBD-olie is echter geen wiet. Het bestaat uit cannabidiol een stof gewonnen uit vezelhennep, een plant uit de cannabisfamilie. Anders dan haar zusje de cannabis sativa bevat het geen THC (tetrahydrocannabinol) hèt stofje waar je high van wordt en wat verslavend werkt. Het staat nog niet onomstotelijk vast dat CBD-olie bij menstruatieklachten een gewenst effect geeft, maar het is zeker het proberen waard. CBD-olie is overigens geen middel dat direct resultaat geeft. Het is verstandig om het een aantal weken dagelijks te gebruiken en daarna te analyseren of de menstruatieklachten erdoor verminderen.