Hepatitis B, een SOA die de lever aantast
Leestijd: 4 minutenHepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus, het hepatitis B virus, loop je vrij gemakkelijk op en is ook weer gemakkelijk overdraagbaar op anderen, het is met dit virus dus oppassen geblazen en een besmetting ermee voorkomen, is beter dan genezen!
Tekst gaat verder onder de video
Hepatitis B valt onder de Soa’s, wat betekent dat het een seksueel overdraagbare aandoening is die je kunt oplopen tijdens onveilige seks met een al besmet persoon. Het virus komt dan via de slijmvliezen van de geslachtsorganen naar binnen, daar wordt het in de bloedbaan opgenomen en naar de lever vervoerd als zijnde afval. Hier nestelt het virus zich in een gastcel, vermenigvuldigt zich en veroorzaakt uiteindelijk een fikse ontsteking. Ook al valt Hepatitis B onder de Soa’s, het kan ook op een andere manier worden overgebracht. Via bloedcontact bijvoorbeeld. Het in aanraking komen met een wondje of zelfs maar met een tandenborstel of scheermesje met besmet bloed, kan ertoe leiden dat het virus in de bloedbaan terecht komt. De kans om via bloed met hepatitis B besmet te raken, is ongeveer 100 keer groter dan de kans om op deze manier met HIV besmet te raken
Klachten bij hepatitis B
Van een besmetting met het hepatitis B virus merk je in eerste instantie weinig. Klachten ontstaan pas een paar maanden na de besmetting en kunnen dan wel een half jaar aanhouden. Meestal krijg je last van een of meer van de volgende klachten: vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, spier en gewrichtspijnen en geelzucht dat zich uit in geel oogwit, een gele huid en een donkere urine. Eenmaal genezen houden vermoeidheidsklachten nog lange tijd aan.
Hepatitis B gaat meestal na enige maanden vanzelf weer over. Dan ben je ook niet meer besmettelijk voor anderen en ben je zelf verder immuun voor de rest van je leven. Echter in sommige gevallen (5 – 10%) wordt hepatitis B een chronische aandoening, die ook besmettelijk blijft, en is medicatie noodzakelijk om blijvende leverschade te voorkomen.
Injecties
Tegenwoordig zijn injecties tegen hepatitis B in Nederland in het rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Dit betekent dat kinderen al tussen zes en negen weken na de geboorte hun eerste inenting tegen HiB krijgen en dat deze prik nog twee keer herhaald wordt. Hiermee zijn zij voor hun hele leven beschermd tegen het virus. Maar er lopen echter nog grote groepen mensen rond die de inentingen niet gehad hebben en soms is het verstandig deze toch te laten zetten, want, zoals al eerder gezegd, voorkomen is altijd beter dan genezen.
Voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers (m/v) is de inenting, die bestaat uit drie injecties (verspreid over een half jaar), bij de GGD gratis. In andere gevallen moet je voor de injecties betalen. Het is gelukkig altijd mogelijk om je te laten testen op hepatitis B. Dit kan via de GGD en tegenwoordig ook met een hepatitis B zelftest. Als hieruit blijkt dat je besmet bent, is het van groot belang partners te waarschuwen met wie je de laatste zes maanden samen bent geweest, zodat ook zij en hun omgeving zich kunnen laten testen, om zo verspreiding van het virus zo goed mogelijk te voorkomen.