Jeuk in het oor wat doe je eraan?
Leestijd: 4 minutenJeuk in het oor is een veelvuldig voorkomend probleem, waar één op de drie mensen in meer of mindere mate last van heeft. Over het algemeen hoef je je bij een jeukend oor geen zorgen te maken dat er iets ergs aan de hand is, maar vaak is de jeuk zo hinderlijk dat je er direct iets aan wilt doen. Om jeuk echt op te lossen, is het verstandig de oorzaak van de jeuk te achterhalen; we zetten een aantal oorzaken voor je onder elkaar.
Tekst gaat verder onder de video
De gehoorgang
Een oor bestaat uit een buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat op zijn beurt weer uit de gehoorschelp en de gehoorgang. De gehoorgang is een holle buis van ongeveer 2,5 cm lang en is bekleed met een dunne huid waarin zich haartjes en klieren bevinden. Deze klieren – tussen de 1000 en de 2000 – maken oorsmeer (cerumen) aan. Oorsmeer, ook oorwas genoemd is een stroperige vloeistof die bestaat uit haartjes, talg, collageen, huidschilfers en keratine. Bij de meeste mensen is oorsmeer vochtig, maar bij ouderen en bij mensen uit Azië is het droog en korrelig. Hierdoor verschilt de kleur van honingkleur (vochtig) tot grijs (droog). Oud oorsmeer is donkerbruin of zelfs zwart van kleur.
De belangrijke functie van oorsmeer
Oorsmeer heeft een belangrijke functie: het beschermt en verzorgt de dunne huid van de gehoorgang, zorgt ervoor dat de zuurgraad in het oor op peil blijft, houdt insectjes buiten en zorgt dat stof, vuil en bacteriën uit het oor naar buiten worden gebracht. Ga je met een vinger, een wattenstaafje of bijvoorbeeld met een pen in je oor peuteren, omdat het jeukt of omdat je het wilt schoonmaken dan heeft dit een tegengesteld effect. Het oorsmeer wordt naar achteren geduwd, waar het zich kan ophopen met een oorsmeerprop als resultaat. Deze oorsmeerprop zorgt ervoor dat het oor kan gaan ontsteken, maar ook dat je minder goed kunt horen omdat het tegen het trommelvlies plakt dat zo niet meer goed kan trillen.
In principe is het oor zelfreinigend. Het oorsmeer wordt naar buiten gebracht via trilhaartjes en die beweging wordt gestimuleerd door kauwen, praten, lachen en gapen. Dit komt omdat hierbij het kaakgewricht beweegt waarvan de kop tegen de gehoorgang drukt.
Verschillende oorzaken van jeuk in het oor
Jeuk in het oor kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er vocht in het oor achterblijven na het zwemmen of door het veelvuldig reinigen. Tegenwoordig ontstaat jeuk ook regelmatig door het gebruik van muziekdopjes, hoortoestellen en gehoorbescherming in de vorm van party plugs. De coating op de dopjes kan een allergische reactie geven, maar het kan ook voorkomen dat er extra oorsmeer wordt aangemaakt omdat dit reageert op iets vreemds in het oor. Daarnaast kunnen shampoo en douchegel lijden tot een allergische reactie en dus tot jeuk.
6 tips om jeukende oren te voorkomen of te verminderen
- Houd de oren zo goed mogelijk droog: dit kan met een föhn.
- Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg met behulp van een tissue.
- Peuter niet in je oren, ook niet met een wattenstaafje.
- Laat je oren regelmatig reinigen; laat ze dan niet uitspuiten maar uitzuigen. Dit geeft minder risico op het achterblijven van vocht in het oor.
- Druppel een klein beetje olie of azijn in het oor om het oorsmeer iets soepeler te maken.
- Gebruik af en toe een speciale oorspray tegen de jeuk.
Blijf je klachten houden, ondanks dat je je oor met rust laat, breng dan een bezoek aan je huisarts, zodat gericht onderzocht kan worden wat de oorzaak is van de jeuk in jouw oor.