uploadReceiptLabel
Product
01 mei 2024

Medicijn zonder hormonen vermindert de hevigheid van opvliegers tijdens de menopauze

Leestijd: 4 minuten

We schreven er al eerder over in onze blog ‘De overgang de aankondiging van een eind of een nieuw begin’: bijna 80% van de vrouwen in de overgang ervaart vervelende vasomotore klachten, beter bekend als opvliegers en nachtelijk zweten, ofwel overgangsklachten. Deze klachten worden door de meeste vrouwen als hinderlijk en beperkend omschreven. Voor een derde van de vrouwen is dit zelfs zo erg dat er om een behandeling van de symptomen gevraagd wordt.

Tekst gaat verder onder de video.

Onderzoek heeft al langer geleden uitgewezen dat overgangsklachten gemiddeld zo’n zeven jaar aanhouden en soms zelfs wel tien jaar duren. Vrouwen die al vroeg in de overgang last krijgen van opvliegers, blijken er ook nog eens het langst last van te houden. Uiteindelijk, maar dit kan dus lang duren, gaan de klachten vanzelf over.

Oestrogeen

Die opvliegers en dat nachtelijk zweten ontstaan door een tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit hormoon, dat door follikels in de eierstokken wordt geproduceerd, zorgt in de menstruatiecyclus voor de eirijping. Deze follikels die allemaal al aanwezig zijn vanaf de geboorte, raken rond het vijftigste jaar op, waarna ook de oestrogeenproductie stopt. Wil je meer weten over eirijping en de menstruatiecyclus, lees dan de blog: ‘De wetenschap en de symptomen van de menstruatiecyclus’. De oestrogeenproductie stopt niet van de een op de andere dag, maar de afgifte wordt als het ware steeds onregelmatiger. Een vervelend fenomeen want ons lichaam vaart wel bij een constante hoeveelheid van dit hormoon. Het zorgt niet alleen voor de mogelijkheid om kinderen te krijgen, maar ook voor een goede doorbloeding van onze vaten, voor een normale stofwisseling en stevige botten.


Naast het feit dat een tekort aan oestrogeen dus zorgt voor een mindere doorbloeding, waardoor rimpels, maar ook hart- en vaatziekten kunnen ontstaan, ontregelt het het temperatuurcentrum in hypofyse in de hersenen. Vanuit dit centrum wordt de temperatuur in ons lichaam min of meer constant gehouden. Door een plotselinge onverwachte oestrogeenstoot verwijden ineens de bloedvaten, gaat de hartslag omhoog en versnelt de ademhaling. Hierop onderneemt de hypofyse direct actie door de inwerkingtreding van een afkoelmechanisme. Dit gebeurt op onvoorspelbare momenten, maar ook bij stress en opwinding. Zo’n vasomotore aanval duurt meestal maar kort, maximaal een paar minuten, dan heeft de hypofyse door dat het afkoelmechanisme geen nut heeft. Er ontstaat nu tijdelijk een tegenovergesteld effect. Je wordt rillerig en moe.

Fezolinetant

Om het oestrogenenniveau op een contant peil te houden, kunnen medicijnen gegeven worden met daarin oestrogeen, ofwel hormonale substitutietherapie (HST). Helaas hebben deze medicijnen niet alleen positieve effecten, maar ze blijken voor een aantal vrouwen schadelijk voor de gezondheid op lange termijn. Zo neemt het risico op borstkanker toe en ook de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.


Inmiddels is een medicijn op de markt genaamd Veoza, met de werkzame stof fezolinetant (een neurokinine). Veoza is niet-hormonaal en kan daardoor worden toegdiend aan vrouwen die last hebben van opvliegers en nachtzweten, maar voor wie HST niet geschikt is. De resultaten van Veoza waren tijdens de testfase al zeer positief. Onder een flinke groep vrouwen, allen behept met flinke vasomotore klachten, werd bij meer dan 80% een afname van meer dan 50% van de klachten genoteerd. Sommigen gaven aan lichte bijwerkingen te ervaren, zoals hoofdpijn, misselijkheid en diarree, maar over het algemeen was men zeer tevreden. Bespreek met uw arts of Veoza voor uw vasomotore klachten een oplossing kan zijn.

Oestrogeen, Hormonen, Menopauze, Overgang, Overgangsklachten
Deel dit artikel via: