Rosacea wat is het en is er iets tegen te doen?
Leestijd: 4 minutenZo’n tien procent van de mensen boven de dertig jaar heeft last van rosacea, een chronische huidaandoening die met name in het gezicht voorkomt. Rosacea valt op door de felle rozerode of paars-rode kleur van de wangen en/of de neus en die rode kleur verklaart ook meteen de naam: rosacea betekent zo rood als een roos. Deze rode kleur komt door kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose) en door bultjes en puistjes. Je ziet de aandoening vaker bij vrouwen dan bij mannen en dan met name bij vrouwen van middelbare leeftijd met een lichte huid.
Rosacea triggers
Tot nu toe is nog steeds niet bekend wat rosacea veroorzaakt. Wel weten we dat er een aantal verschillende triggers zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren. Dit zijn onder meer:
- Huidverzorgingsproducten
- Gekruid eten
- Alcohol en dan met name rode wijn
- Zonlicht
- Stress
- Roken
- Sporten
- Temperatuurverschillen als warm en koud en sauna
- Histaminerijk eten, als tomaten, spinazie, avocado en aardbeien.
- Sterke pijnstillers als tramadol en morfine.
Rosacea en specifieke oog- en neusklachten
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook last van oog en/of ooglidafwijkingen. Dit zijn bijvoorbeeld branderige of tranende ogen, ontstoken oogleden met kleine korstjes of het gevoel dat er iets (een zandkorrel) in het oog zit. Bij mannen ontstaat op de neus nog wel eens een vergroting van de talgklieren, gevolgd door opeenhoping van bindweefsel. Dit kan leiden tot een dikke onregelmatige neus oftewel een bloemkoolneus die in medische termen een rhinophyma wordt genoemd. Dit komt bij vrouwen niet of nauwelijks voor. Soms wordt een dergelijke neus in verband gebracht met alcoholgebruik, maar rhinophyma heeft niets van doen met drank. De aandoening is goedaardig maar zeer ontsierend en opvallend omdat het midden in het gezicht voorkomt. Een dermatoloog kan de aandoening wegschaven of wegbranden. Helaas komt het in veel gevallen na een poosje weer terug en moet de behandeling herhaald worden.
Rosacea is sowieso niet te genezen. Gelukkig zijn de symptomen wel in te dammen. Met name de bultjes en puistjes zijn goed te onderdrukken. Dit gebeurt over het algemeen met een lokale behandeling rechtstreeks op de huid met een gel of zalf op basis van metronidazol, een antibioticum. Is de rosacea zeer ernstig dan wordt metronidazol in de vorm van tabletten voorgeschreven. Het is niet duidelijk waarom deze medicijnen helpen bij de symptoombestrijding van rosacea. Wel is duidelijk dat ze voor langere tijd gebruikt moeten worden om effectief te zijn.
Wat kun je zelf doen?
Als je last hebt van rosacea is het verstandig een aantal triggers te vermijden die de klachten kunnen verergeren.
- Stel je huid zo min mogelijk bloot aan de zon en gebruik altijd een zonnebrandcrème met minimaal factor 15
- Was je gezicht nooit met zeep, dit droogt de huid uit
- Gebruik een vochtinbrengende dagcrème die niet vet is
- Wees voorzichtig met make-up, speciaal in de buurt van de ogen
- Let op met het gebruik van alcohol, rook niet en vermijd gekruid en histaminerijk voedsel.
- Ga niet naar de sauna
- Bedek je gezicht zo goed mogelijk als je bij kou en wind naar buiten gaat.
Als je vragen hebt over de behandeling van rosacea, bespreek dit dan met de huisarts of de apotheker.