uploadReceiptLabel
Product
14 september 2020

Testen op COVID-19 normaliseert hopelijk ook het testen op SOA's

Leestijd: 4 minuten

Met de komst van de mogelijkheid voor iedereen zich te laten testen op het wel of niet besmet zijn met het coronavirus, vinden de meeste mensen het inmiddels ook heel normaal dit bij klachten, of als iemand in zijn of haar omgeving besmet is, te laten doen. Een bewijs van een negatieve uitslag van een coronatest is op veel plaatsen zelfs een vereiste geworden en de meeste landen om ons heen, stellen een negatieve test als verplichting om er naartoe te mogen reizen. Testen is dan ook binnen afzienbare tijd de norm geworden en vrijwel niemand doet hier moeilijk over. Het zou verstandig zijn als we het testen in het algemeen op verschillende soorten aandoeningen ook een heel normaal iets zouden vinden, zoals het regelmatig laten testen op een soa oftewel een seksueel overdraagbare aandoening.


De seksuele revolutie

In vroeger tijden waren wisselende partners en meerdere relaties door een leven heen, niet gangbaar. Seks was iets wat je pas had als je al lang samen was en liever niet deed voordat je getrouwd was. Pas met de komst van de anticonceptiepil en de hiermee de seksuele revolutie in de jaren zestig van de vorige eeuw, is hierin verandering gekomen. Seks en ook wisselende partners werden steeds normaler en ook de leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, daalde flink. Anno nu is het dan ook heel normaal om in je leven meerdere bedpartners te hebben. Met dit normaal zijn, is het logisch dat de mogelijkheid een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen flink is toegenomen en daarmee de kans een ander te besmetten ook.

Jongeren en vijfenveertigplussers

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of Adolescent Health in de Verenigde Staten, is gebleken dat vooral jongeren tussen de vijftien en de vijfentwintig jaar risico lopen op het krijgen van een soa. Daarnaast blijkt er een flinke toename te zijn van soa’s onder de leeftijdscategorie van vijfenveertig plussers, die zich, meestal na een scheiding, stevig op de datingmarkt begeven en regelmatig blijken te wisselen van partner. Bij navraag onder deze beide groepen blijkt echter vrijwel niemand zich ooit te laten testen op een soa. De reden die hiervoor wordt gegeven, is dat men over het algemeen denkt zelf geen risico te lopen besmet te raken. Apart is dat de meeste mensen dat ook over een besmetting met COVID-19 zeggen; de kans het op te lopen acht men over het algemeen laag. Toch laat vrijwel iedereen zich vrijwillig testen.


Testen

Als het testen op soa’s een algemene norm zou zijn, net zoals dat het nu is voor COVID-19, en als het hiermee een feit zou zijn dat je jezelf voor je aan een nieuwe (seksuele) relatie begint altijd laat testen op soa’s, dan zou het aantal besmettingen waarschijnlijk aanzienlijk dalen en misschien zelfs wel grotendeels tot het verleden behoren.

Toch blijft het gevoel dat een besmetting zo’n vaart niet zal lopen, in combinatie met het toch nog wel heersende taboe op het oplopen van een soa – en zelfs op het ervoor uitkomen dat je seks hebt met verschillende partners in je leven – de reden dat het testen nog steeds geen standaard gebeuren is.

Misschien gaat het testen op COVID-19 hier verandering in brengen en realiseren we ons dat het weten of we besmet zijn, waarmee dan ook, en hier maatregelen tegen te nemen, kan bijdragen aan een gezondere wereld, waarin we ons zelf en anderen beschermen voor besmettingen die eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Soa-test thuis

Voor een soa-test kun je het beste contact opnemen met je huisarts of met de GGD. Wil je dit niet of doe je liever zelf een soa-test thuis, denk dan eens aan een zelftest die je bij de apotheek kunt kopen. Er zijn verschillende testen voor verschillende soa’s op de markt. Diverse ervan stuur je na afname op naar een laboratorium, waar hij vervolgens geanalyseerd wordt en je een betrouwbare uitslag mag verwachten.


Covid-19, Coronavirus, SOA, Zelftest, Testen, Seksueel overdraagbare aandoening, Seks
Deel dit artikel via: