Wat werkt beter bij chlamydia azitromycine of doxycycline?
Leestijd: 3 minutenWat is Chlaymdia?
Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) – in Nederland waren er zo’n 20.000 besmettingen in 2018- en het is meteen ook de besmettelijkste. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie die luistert naar de naam Chlamydia trachomatis* en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De bacterie zorgt voor besmetting van de slijmvliezen van de plasbuis, de baarmoedermond, de anus of de keel en geeft bij iedereen verschillende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn een branderig gevoel bij het plassen, vies ruikende vaginale afscheiding en tussentijds bloedverlies. Maar soms verloopt een besmetting helemaal klachtenvrij. Je kunt je laten testen op Chlamydia bij de huisarts, de GGD en je kunt ook een Chlamydia zelftest doen.
Chlamydia-behandeling
Een Chlamydia-behandeling gebeurt met antibiotica. Word je niet behandeld, dan kunnen er op termijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen aan de eileiders, bijballen en prostaat en het kan uiteindelijk zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
In de meeste gevallen zal een arts kiezen voor een behandeling met het medicijn azitromycine. Hierbij hoeft slechts één tablet van 1 gram te worden ingenomen. Maar let wel je blijft nog wel een week na inname besmettelijk voor eventuele partners. Azitromycine is een zogenaamd macrolide antibioticum, dat de groei van vele soorten bacteriën remt. Ook goede helaas. Het medicijn remt de eiwitsynthese waardoor de bacterie zich niet mee goed kan delen en dus niet meer kan voortplanten en uitsterft.
Als de Chlamydia heel hevig is, als het met andere woorden veel klachten geeft of heel hardnekkig blijkt te zijn door bijvoorbeeld herhaaldelijke besmetting, wordt vaker gekozen voor het antibioticum doxycycline, een tetracycline antibioticum dat de verdere celgroei van de bacterie remt. Een nadeel van doxycycline is dat het een kuur van zeven dagen betreft en dat bacteriën heel snel de neiging hebben resistent te worden tegen dit medicijn. Hierdoor kunnen er bepaalde bacteriën overblijven die tegen het medicijn bestand zijn. Zij gaan zich vervolgens weer delen en geven de resistente eigenschap door, waardoor op den duur alle nieuwe Chlamydiabacteriën tegen doxycycline bestand zijn en het medicijn niet meer helpt. De Chlamydia blijft bestaan. Het is dan ook heel belangrijk de kuur helemaal af te maken, zodat er zo min mogelijk, liefst geen, bacteriën overblijven. Een kuur afmaken blijkt voor veel mensen nogal eens een lastig punt. Zeker als de klachten zijn afgenomen of verdwenen, lijkt dit een beetje een onnodige zaak. Voor de klachten hoef je dat dan ook niet te doen, maar wel voor die bacterie zelf en de kans dat Chlamydia niet mee terugkomt op een manier die niet meer te bestrijden valt.
*Bron: https://www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/chlamydia